Hafif ve ağır mezonların termal KRD toplam kuralları yöntemi ile ortamda incelenmesi
The investigation of light and heavy mesons in the medium with thermal QCD sum rules method
- Tez No: 323160
- Danışmanlar: PROF. DR. ELŞEN VELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağır-ağır Mezonlar, Hafif Mezonlar, KRD Toplam Kuralları, Leptonik Bozunum Sabiti, Operatör Çarpım Açılımı (OPE), Heavy-heavy Mesons, Light Mesons, QCD Sum Rules, Leptonic Decay Constant, Operator Product Expantion (OPE)
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tezde ilk olarak, KRD toplam kuralları çerçevesinde hafif mezonların termal özelliklerini inceledik. Korelasyon fonksiyonunun fenomenolojik kısmı kuark-hadron ikilemi yöntemi ya da iki-pion sürekli katkıları kullanılarak hesaplanabilir. Kuark-hadron ikilemi yaklaşımında, fenomenolojik kısımda bir serbest parametre (hadronik eşik) ortaya çıkar ve bu hadronik eşiğin sıcaklığa bağlılığını bilmek gerekir. Yukarıda bahsedilen yaklaşımların karşılaştırılması bize hadronik eşiğin sıcaklığa bağlılığı hakkında ek bilgiler verir. Bu tez çalışmasında ve mezonların bozunum sabitleri hesaplanmış ve hesaplamalarımızın yukarıda bahsedilen metotlarla aynı sonuçları verdiği görülmüştür.Daha sonra, pseudoskaler ağır kuarkonyumların kütlelerinin ve leptonik bozunum sabitlerinin sıcaklığa bağlılığı incelenmiştir. KRD kısmında sonlu sıcaklıkta Wilson açılımında ilave operatörlerin katkıları gözönüne alınmış ve termal spektral yoğunluk hesaplanmıştır. Elde edilen termal KRD toplam kurallarının analizinden kritik sıcaklıkta bozunum sabitinin için Bc %7,Eta(c)için %12 ve Eta(b)için %2 azaldığı görülmüştür. Sıfır sıcaklıktaki sonuçlar varolan deneysel değerlerin yanı sıra diğer pertürbatif olmayan yaklaşımların öngörüleriylede uyumludur.
Özet (Çeviri)
In this thesis firstly, we investigate the thermal properties of light mesons in the framework of QCD sum rules. The phenomenological side of the correlation function can be calculated using either the quark-hadron duality approach or in terms of two-pion continuum contributions. In the quark-hadron duality approach, a free parameter (hadronic threshold) arises in the phenomenological part and it is necessary to know the temperature dependence of the hadronic threshold. A comparison of above mentioned approaches gives us additional information about the temperature dependence of the hadronic threshold. The decay constants of and mesons are calculated and our investigations show that the above mentioned methods give us the same results.Then, we investigate the temperature dependence of masses and leptonic decay constants of pseudoscalar heavy quarkonia. We take into account the additional operators in the Wilson expansion at finite temperature and calculate thermal spectral density in the QCD side. Analysis of the obtained thermal QCD sum rules shows that at critical temperature, the decay constant decreases approximately %7 for Bc, %12 for Eta(c)and %2 for Eta(b). The results at zero temperature are in good consistency with the existing experimental values as well as predictions of the other nonperturbative approaches.