Kocaeli ilinde satışı yapılan deniz ürünlerinde ağır metal konsantrasyonlarının belirlenmesi
Determining heavy metal concentrations in seafood that is sold in Kocaeli district
  1. Tez No: 323171
  2. Yazar: SERDAR AKSAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİM AYTEKİN ERGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Biology, Marine Science, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır metal, Deniz ürünü, Karadeniz, Kocaeli, Marmara Denizi, Heavy metal, Seafood, Blacksea, Kocaeli, Marmara Sea
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETEkim ve Aralık 2011 tarihleri arasında Kocaeli ilinde bulunan balık hallerinden, Karadeniz ve Marmara Denizi'nden yakalanan ve besin olarak tüketilen 3 omurgasız türü ve 20 balık türü alındı. Tüm örneklerin yenilebilir dokularında ve 15 örneğin karaciğer dokusunda ICP-MS kullanılarak As, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Hg, Mn, Ni, Pb, Se, ve Zn miktarları ölçüldü. Ölçümler sonucunda elementlerin ortalama miktarlarının sıralaması yenilebilir dokuda, Fe>Zn>As>Cu>Mn>Se>Cr>Hg>Pb> Ni>Cd>Co, karaciğer dokusunda Fe>Zn>Cu>As>Se>Mn>Co>Cr>Cd>Ni>Hg>Pb olarak belirlendi. As için 3 türde, Cu ve Zn için birer türde Türk gıda kodeksi (TGK, 2011) ve FAO (1983) nun belirlediği kabul edilebilir limitlerin üzerinde değerler belirlendi. Bölgede yaşayan bireyler için deniz ürünlerinden yıllık alınan ağır metal miktarı 235,04 mg olarak hesaplandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT3 invertebrate and 20 fish species were taken from primary fish markets of Kocaeli district, between October and December of 2011. Edible tissue of all samples and liver tissue of 15 samples were analyzed for As, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Hg, Mn, Ni, Pb, Se, and Zn using ICP-MS. Order of average element concentration in edible tissue is Fe>Zn>As>Cu>Mn>Se>Cr>Hg>Pb>Ni>Cd>Co, and in liver tissue is Fe>Zn> Cu>As>Se>Mn>Co>Cr>Cd>Ni>Hg>Pb. Maximum allowed values by Turkish food codex (TGK, 2011) and FAO (1983) were exceeded in 3 species for As and 1 species for Cu and Zn. Annual intake of heavy metals by inhabitants of the province calculated as 235,04 mg.