İzmit'te 1936-1966 yılları arasındaki yapı üretiminin kentin gelişimine etkileri
Effects of the building production to development of Izmit in 1936-1966
- Tez No: 323170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA ŞENYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Altyapı, İmar Planı, İzmit, Kamusal Yapı, Modernleşme, İnfrastructure, Development plan, İzmit, Public buildings, Modernization
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
İzmit kentinin, Cumhuriyet sonrasında modernleşmesini başlatan 1. SEKA Fabrikası ile hızlı bir gelişme sonrasında ?sanayi kenti? olduğunu kanıtlayan 1. Kocaeli Sanayi Sergisi arasındaki dönemin (1936-1966) incelenmesi bu çalışmada amaçlanmıştır. İzmit'in modernleşme süreci olarak belirlenen bu yıllar arasında kentte gelişimler, değişimler ve bu dönemde halkın ve yöneticilerin karşılaştığı pek çok zorluk olmuştur. Yatırımların azlığı, bilgi eksikliği, halkın bilinçsizliği ve savaş sonrası yaşanan sıkıntılar gibi sorunlar, bu sürecin önünde engel teşkil etmiştir. İlk bölümde 1936-1966 yılları arasında İzmit için hazırlanan, Jansen ve Kemal Ahmet Aru'nun planları tanımlanmış ve ne kadarı, ne şekilde uygulanabilmiş onlar üzerinde durulmuştur. İnşa edilen yapılar ve kentin haritalar üzerinden değerlendirilmesi yapılmıştır. Bunun sonrasında kentin gelişimi genel olarak incelenmiş, sosyal yapı, kültürel yapı, şehrin altyapısı, elektrik, su, ulaşım, konut ve kamuya açık yapı inşaatları gibi konularla kentte yaşanan tüm ilerlemeler ve problemler aktarılmıştır. İkinci bölümde bu yıllara tanıklık eden, kentin siluetinin gelişmesine katkıda bulunan ve günümüze kadar gelebilen tüm kamuya açık yapıların hikâyeleri anlatılmıştır. Bu binaların projeleri, yapılış aşamaları, uygulama eksiklikleri ve hataları, şehre bıraktıkları etkiler, geçirdikleri onarımlar ve değişimler gibi 1999 Marmara depremine kadar binalarla ilgili ulaşılabilen tüm bilgiler değerlendirilmiştir. Son bölümde ise yine 1936- 1966 yılları arasında inşa edilen tüm kamuya açık yapıların günümüze kadar ulaşamayanlarının tespiti yapılmış ve yok oluşlarına kadar geçirdikleri değişimler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The core point of this study covers the era (1936-1966) between the establishment of 1.st Seka Factory which started the modernization of the city of Izmit after decleration of the Republic and the 1st Industrial Exhibition which prooved itself as an industrial city after rapid development. Between 1936 and 1966, which has been defined as the modernization phase of Izmit and during this, period, changes and transformations have occurred and the administrators and the public have encountered many challenges. Issues such as scarcity of the investments, lack of information, consciousness of the public and difficulties experienced during the post-war period have presented an obstacle in this process. In the first part, the plans of Jansen and Kemal Ahmet Aru prepared for Izmit between the years of 1936 - 1966 have been described as well as how and to what extent they have been implemented has been dwelt upon. Subsequently, the development of the city was generally studied; all progresses and issues experienced in the city in the subjects of social structure, cultural structure, infrastructure of the city, electricity, water, transportation, housing and public buildings constructions have been enumerated. Buildings and the city have been interpreted on the maps. In the second part, the stories of all the public buildings witness of those years and which have contributed to the development of the city?s profile and which have survived until today are told. All information related to the buildings which could be obtained until the earthquake of Marmara 1999 such as the projects of these buildings, their construction phases, their impacts on the city, deficiencies and errors of implementation, the repairs they underwent as well as alterations have been evaluated. In the last part, from the buildings constructed between the years of 1936 - 1966, those which could not survive to our day have been identified and the transitions they underwent until their disappearance have been dwelt upon.
Benzer Tezler
- Erken Cumhuriyet Döneminde İzmit SEKA fabrikasında emek rejimi
Labor regime in İzmit SEKA factory in the Early Republic Period
FEYZA TURGAY
Doktora
Türkçe
2021
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileriKocaeli ÜniversitesiÇalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AZİZ ÇELİK
- Kuruluşundan Cumhuriyetin ilk yıllarına geçen süreçte Jandarma okulları
Gendarmeri̇e schools i̇ts establi̇shment unti̇l the fi̇rst years of Republi̇c of Turkey
HÜSEYİN CİHAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Eğitim ve ÖğretimAnkara ÜniversitesiAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MESUT ÇAPA
- Seka Genel Müdürlüğü'nün odun hammaddesi sağlama yolları ve sorunları
Başlık çevirisi yok
M.ULUÇ DİNÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
1997
Ormancılık ve Orman Mühendisliğiİstanbul ÜniversitesiOrman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ABDİ OĞUZOĞLU
- Türkiye selüloz ve kâğıt fabrikaları işletmelerinin (SEKA) Türkiye ekonomisine katkıları (1970-1990)
Contributions of Turkish cellulose and paper factories (SEKA) to Turkish economy (1970-1990)
YAVUZ USTA
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
EkonomiKocaeli Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN YARDIMCI
- Cumhuriyet dönemi kâğıt sanayi (1923-1973)
Turkey's paper industry in the Republican era (1923-1973)
MEHMET TUĞTİGİN ŞEN
Doktora
Türkçe
2022
TarihAnkara ÜniversitesiAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NECDET AYSAL