Uzaktan eğitim öğretim yönetim sisteminin bulanık çok kriterli karar verme yöntemleri ile seçimi
Selection of distance education learning management system with fuzzy multi-criteria decision making methods
- Tez No: 323175
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KASIM BAYNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bulanık AHP, Bulanık TOPSIS, Öğretim Yönetim Sistemi, Uzaktan Eğitim, Fuzzy AHP, Fuzzy TOPSIS, Learning Management System, Distance Education
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bilginin ve teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlediği günümüz dünyasında üniversitelerde bu hıza ayak uydurabilmek adına eğitim anlayışında değişiklik yoluna gitmiş ve web tabanlı uzaktan eğitim popüler hale gelmiştir. Web tabanlı eğitim sayesinde herkes istediği yerden ve istediği zaman bilgiye ulaşma fırsatı bulmuştur. Üniversiteler için uzaktan eğitim Öğretim Yönetim Sistemlerini (ÖYS) değerlendirmek ve seçim yapmak kolay bir süreç değildir. Bu nedenle bu çalışma üniversitelerin kendilerine uygun ÖYS'yi seçebilmelerine katkı sağlamak için seçim ölçütlerini ortaya koymayı ve bu ölçütler doğrultusunda alternatifler arasından en uygunu seçmeyi hedeflemektedir. Literatür incelendiğinde tedarikçi, personel yahut kredi seçimi gibi çok değişik alanlarda bugüne kadar farklı karar verme tekniklerini kullanan çalışmalar mevcuttur. Fakat uzaktan eğitim ÖYS değerlendirmeleri için yapılan çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu çalışmalar arasında da karar verme teknikleriyle yapılan çalışma sayısı daha da azdır. ÖYS değerlendirmeleri alanındaki bu boşluk nedeniyle ÖYS seçimi üzerine Çok Kriterli Karar Verme Tekniklerini kullanarak bir çalışma yapılmasına karar verilmiştir. Bu çalışmada Bulanık AHP, Bulanık TOPSIS ve bu iki yöntemin entegre edildiği bir metot kullanılmıştır. ÖYS seçim kriterleri değerlendirilmiş ve alternatifler sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today?s world information and technology is advancing rapidly day by day. Due to this advancement, the universities start to change the understanding of education. The web based learning becomes more popular and it enables everyone to access information at anytime and at anywhere. The evaluation and selection process of Distance Education Learning Management Systems (LMS) is not easy for universities. In order to help to the universities in this process, this study aims to define the evaluation criteria of LMS and select the most suitable alternatives in accordance with the criteria. In the literature, there are many study used Multi Criteria Decision Making Techniques in different areas such as supplier, personel or credit selection. However, a limited number of study to evaluate e-learning LMS exists in literature and few of these studies use decision-making techniques. So it is decided to using Multi Criteria Decision Making Techniques for this study. Fuzzy AHP, Fuzzy TOPSIS and an integrated method is used for evaluating criteria and ranking alternatives in this study.