Azol türevi moleküllerin proteaz enzimleri üzerine inhibisyon etkilerinin araştırılması
Investigation of inhibition effect of azole based molecules on protease enzymes
- Tez No: 323180
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESLİHAN ŞAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan Aktivite, Enzim, İnhibisyon, Proteaz, Antioxidan Activity, Enzyme, İnhibition, Protease
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada azol türevi moleküllerin proteaz enzimleri üzerine inhibisyon etkileri incelenmiş ve antioksidan etkileri araştırılmıştır. Kimotripsin ve tripsinin IC50 değerleri ve inhibitör tipleri belirlenmiştir. Azol moleküllerinin DPPH aktiviteleri ve Folin içerikleri araştırılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda tolutriazol molekülünün en iyi derecede inhibisyona sebep olduğu görülmüştür. En iyi antioksidan etkiye ise 1,2-benzotiyoazol molekülünün sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this work, the inhibition effects of azole derivative molecules on protease enzymes were investigated and the antioxidant effects of these molecules were studied. IC50 values and the inhibition types of chymotrypsin and trypsin were also determined in addition to the DPPH activities and Folin contents of these molecules. As a result of this study, it was concluded that tolutrihazole molecules cause the best inhibition while 1,2-benzothiazole molecule has the best antioxidant effect.