Matlab portföy eniyileştirme aracı ve örnek uygulamaların matlab platformundan bağımsız (standalone) halde hazırlanması
Standalone preperation of the matlab portfolio optimization tool and sample applications
- Tez No: 323184
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH İNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Matematik, Teknik Eğitim, Science and Technology, Mathematics, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Standalone Matlab Programming, Matlab Builder, Matlab Compiler, Matlab Graphical User Interface
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tez çalışmasında, MATLAB'ın son kullanıcıyı kod karmaşasından kurtarmak için tasarlanan grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) tabanlı uygulamaların hazırlanma metodları ve bu uygulamaların MATLAB kurulu olmayan bilgisayarlarda da kullanılması için platformdan bağımsız (standalone) şekilde hazırlanması anlatılmıştır.Tezin ilk bölümünde Matlab hakkında temel bilgiler, kullanım alanları, diğer programlama dilleri ile kıyaslanması, dezavantajları,veri türleri ve Matlab ortamı ve pencereleri incelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde Matlab'ta grafiksel kullanıcı arayüzü hazırlamak için kullanılan GUIDE (GUI Development Environment) metodu ve M-File programlama yöntemi kullanarak GUI oluşturma incelenmiştir. Grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) üzerinde bulunan bileşenlerin görevleri ve bir olay karşısında bazı eylemleri gerçekleştirerek GUI veya bileşen davranışlarının kontrol edilmesinde kullanılan callback fonksiyonları incelenmiştir. Ayrıca yine bu bölümde Matlab GUI uygulamalarında kullanılan diyalog kutuları ve faydaları incelenmiştir.Tezin üçüncü bölümünde ise Matlab'ta hazırlanan uygulamanın ortamdan bağımsız olarak çalıştırılması için yapılan derleme (compile) işlemi incelenmiştir. Matlab Derleyicisinin kurulumu, Derleyici kullanım metotları olan Dağıtım Aracı(Deployement Tool) ve Mcc komutu, Matlab Builder (NE,JA,EX), M-File ? M-Function dönüşümü, Bağımlılık Kontrolü,Matlab Bileşen Çalıştırma (Component Run-Time) Ortamı, Toolbox oluşturarak dağıtma, P-Code ve MEX derleme açıklanmıştır. Uygulama olarak Finans Portföy Yönetim GUI programı seçilmiştir. Bu GUI'li Matlab programı MS Excel'den veya her hangi bir internet sayfasından veri alarak grafik çizme, sonucları pdf ve MS Excel' e aktarabilme özelliklerine sahiptir. Bu uygulamadaki tüm bu bileşenler standalone hale dönüştürülmüş ve sonuçları açıklanmıştır. Sonuç olarak standalone uygulamaların artması ve Matlab ortamından bağımsız program çalıştırabilme özelliği ile Matlab programının yaygınlaşacağı görüşü kaçınılmazdır.AnahtarKelimeler: Bağımsız Matlab Programlama, Matlab Builder, Matlab Derleyici, Matlab Grafiksel Kullanıcı Arayüzü.
Özet (Çeviri)
This study explains the preperation of Graphical User Interface, GUI, based application methods which are designed by Matlab to prevent the user from any confusion. It is also explained independently (standalone) from the platform so that it can be used in computers where Matlab is not installed.First of all, the study gives basic information about Matlab and its usage as well as its interaction with other programmes and its disadvantages. It also examines the settings and windows of Matlab. Afterwards the GUIDE (GUI Development Environment) method, used in Matlab for preperation of graphical user interface, and M-File programming techniques are used to examine the formation of GUI. The assignments of GUI components and the call back functions, that are used to control GUI or component behavior by carrying out the necessary actions it is are described. Afterwards, the compiling procedure of the application that is created with Matlab and run regardless ( standalone) of the setting is examined.The installation of Matlab compiler, Deployment Tool and Mcc commands which are compiler usage methods, Matlab builder (NE, JA, EX) , M-File - M Function, dependency control, Matlab Component Run-Time setting, distribution with toolbox, P-Code and MEX compiling are explained.Finance Portolio Management GUI programme is chosen for the application. This Matlab programme with GUI can draw a graph from MS Excel or any web page at the same time. It can also transfer the graph into PDF and MS Excel. All the components in this application were transformed in standalone and its results were explained. Finally it is believed that the increase in standalone applications and widespread of matlab programmes, featuring its standalone running, is unavoidable.