Futbol kulüpleri hisse senetleri üzerinden portföy oluşturulması ve finansal bir ürün olarak modellenmesi
Football clubs stock shares through portfolio creation and modeling as a financial product
- Tez No: 586647
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE HÜMEYRA BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Abnormal Return, Financial Derivatives, Football Clubs, Portfolio Optimization, Stock Shares
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada Borsa İstanbul'da işlem gören Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor takımlarının hisse senetlerini de içeren modern portföy teorisine uygun bir portföy oluşturulması amaçlanmıştır. Bu çalışma yapılırken takımların oynadıkları maç sonuçlarının kulüplerin hisse senetlerinin normal üzeri (abnormal) getirilerine etkisi incelenmiş ve futbol kulüpleri hisseleri ile BİST100 endeksi arasındaki korelasyona ve farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin hisseleri ile olan ilişkilerine bakılmıştır. Çalışma kapsamında futbol kulüplerinin, 01.07.2014 – 29.06.2018 tarihleri arasında hisse senedi performansları ve 2015-2016, 2016-2017 ve 2017-2018 sezonlarında oynanan Türkiye Ligi, Türkiye Kupası ve Avrupa Kupaları maçları dikkate alınarak maç sonuçlarının hisse senetlerine etkisi incelenmiştir. Maç sonuçlarının hisse senetlerine olan etkisi ölçüldükten sonra 2016 – 2017 sezonu içerisinde yer alan haftaların getirilerine bakılarak sadece futbol kulüplerinin hisselerini içeren, farklı sektörlerde faaliyet gösteren hisse senetleri ile birlikte kulüp hisselerini içeren ve son olarak Fenerbahçe, Galatasaray kulüplerinin hisselerini içeren üç farklı portföy oluşturulmaya çalışılmıştır. Ayrıca hisse senetleri haricinde futbol kulüplerinin varlıkları üzerinden yatırım aracı olarak kullanılabilecek yeni bir finansal ürün oluşturulup oluşturulmayacağına ilişkin bir çalışma yapılmıştır. Tüm bu çalışmalar yapılırken MS Excel programında yer alan Solver eklentisi, Eviews 10 istatistik programı ve MATLAB programı kullanılarak futbol takımlarının hisse senetleri ile ilgili bilgi ve bulgular incelenmiştir. Anahtar sözcükler : Finansal Türev Ürünler, Futbol Kulüpleri, Hisse Senedi, Normal Üzeri Getiri , Portföy Optimizasyonu
Özet (Çeviri)
In this study the stock exchange traded in Istanbul Besiktas, Fenerbahçe, Galatasaray and Trabzonspor teams, including the stock of the modern portfolio theory is intended to create a portfolio. The results of the matches played by the teams were examined in this study and the correlation between the football clubs ' shares and the BIST100 index and their relationship with the shares of companies operating in different sectors were examined. Within the scope of the study, the effect of the results of the matches on stocks was examined by taking into account the stock performances of football clubs between 01.07.2014 – 29.06.2018 and the Turkish league, Turkish Cup and European Cup matches played in the 2015-2016, 2016-2017 and 2017-2018 seasons. After measuring the impact of match results on stocks, three different portfolios containing only the shares of football clubs, including the shares of clubs operating in different sectors, and finally the shares of Fenerbahçe and Galatasaray clubs were created based on the returns of the weeks in the 2016 – 2017 season according to a certain level of return. There has also been work on whether to create a new financial product that can be used as an investment vehicle over football clubs, other than equities All of these studies were done using the Solver add-on in MS Excel program, Eviews 10 Statistics program and MATLAB program to examine the information and findings about the stocks of football teams.