Guidelines for information technologies change management in Turkey
Türkiye'de bilgi teknolojileri değişim yönetimi için yönergeler
  1. Tez No: 323204
  2. Yazar: KADİR YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. BİRGİT OBERER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Değişim, DY ? Değişim Yönetimi, BT ? Bilgi Teknolojileri, BTDY ? Bilgi Teknolojileri Değişim Yönetimi, OD ? Organizasyonel Değişim, BTDY İçin Yönergeler, Change, CM - Change Management, IT ? Information Technology, ITCM ? Information Technology Change Management, Organizational Change, Guidelines for ITCM
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Türkiye'de Bilgi Teknolojileri Değişim Yönetimi İçin YönergelerÖzetBilgi Teknolojileri (BT), pazarda rekabetçi konumunu korumak isteyen organizasyonlar ve şirketler için giderek artan hayati bir öneme sahiptir. Bilgi sistemleri bir şirket için, kendi bilgi teknolojileri altyapısını oluşturması ve bu yapıyı organizasyonel süreçlerine dahil edebilmesi açısından başlıca önemli elementlerdir. Bilgi Teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmeler, bilgi sistemlerini yoğun olarak kullanan organizasyonlarda değişimi gündeme getirmektedir. Bu çalışma, bilgi teknolojileri ilişkili bir değişikliğin organizasyonel süreci nasıl etkilediği ve bu tarz bir değişimin nasıl yönetilmesi gerektiğini araştırır. Sosyal web platformlarına, müşteri odaklı ürünlere ya da global bir ürüne sahip BT şirketleri bu tez çalışmasını faydalı bulabilecek en olası aday şirketlerdir çünkü bahsedilen tarzdaki ürünler müşteri davranışları, kültürleşme ve trendler gibi faktörler nedeniyle değişime oldukça açıktır. Türkiye'de, lider şirketler bünyelerinde oluşturdukları departmanlar ya da iş birimlerinde Değişim Yönetimine gerektiği önemi vermektedirler. Değişim Yönetimi, araştırma konusu olarak değerlendirdiği başlıklar dolayısıyla birçok konu ve yönetim alanını ihtiva eder. Türkiye'de BT sektörü, teknolojideki sürekli gelişmeler nedeniyle diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de hızla büyümektedir. Türkiye'de şirketler muhtemel bir değişim sürecini kontrol etmede ve planlamada değişimi fırsata dönüştürerek en iyi faydayı sağlamak adına hazılıklı olmadırlar. Bu çalışmada, Türkiye'deki şirketlerin bir değişim sürecini nasıl planlayacakları, yönetecekleri, yürürlüğe sokacakları ve sonuçlandıracakları konusunda, şimdiye kadar tanımlanmış değişim yönetimi prensipleri ve Türkiye'deki bazı şirketlerin tecrübe ettiği gerçek bilgi teknolojileri ilişkili değişim projeleri gözden geçirilerek yönergeler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Guidelines for Information Technologies Change Management in TurkeyAbstractInformation Technology (IT) has increasing vital importance for organizations and companies which aim to remain competitive in the market. Information Systems (IS) concept is an essential element for companies who build their own IT infrastructure for contributing to organizational processes. Rapid developments in IT revive changes in organizations which use IS intensively. This study investigates how an IT related change may affect organizational processes and how this kind of change should be managed. IT companies having global products, social web platforms and customer-oriented products are most likely nominees which may find this thesis very useful, especially since these products are inclined to change due to variability of customer behaviors, acculturation, trends etc. In Turkey, leading companies give necessary importance to Change Management (CM) principles in the departments or business units created within. CM includes many subjects and management areas due to wide range of topics that it investigates. In general, IT field is rapidly growing due to continuous developments performed in technology departments. Companies in Turkey have to be prepared about controlling and planning prospective changes, just to get the greatest benefits by turning changes into opportunities. This study proposes guidelines to show how to plan, manage, implement and finalize a change process by investigating the change management principles with the light of experiences companies in Turkey have about IT related change projects.