Samsun kenti ve yakın çevresinin doğal ve kültürel peyzaj özelliklerinin turizm potansiyeli açısından irdelenmesi
The evaluation of the natural and cultural landscape characteristics of Samsun city in the case of tourism potential
  1. Tez No: 323226
  2. Yazar: AYŞE TAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜKERREM ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Samsun, Doğal Peyzaj, Kültürel Peyzaj, Turizm, Turizm Potansiyeli, Samsun, Natural Landscape, Culturel Landscape, Tourism, Tourism Potential
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bir bölgenin turizm potansiyelinin varlığını ortaya koymak için turizm bileşenlerinin doğru bir şekilde analiz edilmesi gerekmektedir. Turizm için hangi faaliyetlerin geliştirilip geliştirilemeyeceği, o yörenin karakteristik özellikleri tam olarak ortaya konularak belirlenebilmektedir. Aksi takdirde doğal ve kültürel çevre üzerinde tahribatlar meydana gelecektir. Çevre ve turizm arasında karşılıklı güçlü bir etkileşim bulunmaktadır. Doğal ve kültürel çevre, turizmi etkilemekte, aynı şekilde turizmin de çevreye etkileri olmaktadır.Bu çalışma kapsamında, Samsun kenti ve yakın çevresinin doğal ve kültürel peyzaj özelliklerinin turizm potansiyeli değerlendirilip, bu potansiyel doğrultusunda uygulamaya yönelik öneriler geliştirilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında, araştırmaya temel oluşturması açısından, turizm ve peyzaj planlama ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. İkinci aşamada, araştırma alanının doğal ve kültürel peyzaj envanteri oluşturulmuştur. Kentin sahip olduğu doğal kaynaklar ve sosyo-kültürel değerler araştırılmıştır. Üçüncü aşamada, alanın sahip olduğu mevcut turizm potansiyeli belirlenmiştir. Bu potansiyelin belirlenmesinde, bölgede turizm alanlarının dağılışı, turizm olanakları, turizm altyapısı ve yörenin sorunları ortaya konmuş ve değerlendirilmiştir.Dördüncü aşamada, stratejik turizm planlamasında önemli bir analiz tekniği olan SWOT analizi ile, çalışma alanının doğal ve kültürel peyzaj değerlerine ilişkin durumu tanımlanmıştır. Araştırma alanının güçlü, zayıf yönleri ve fırsatlar, tehditler ile ilgili veriler ortaya konmuştur. Son aşama olan beşinci aşamada ise, çalışma alanının doğal ve kültürel peyzaj özellikleri turizm ve rekreasyonel kullanım açısından değerlendirildikten sonra, mevcut potansiyelin korunup geliştirilmesi için çeşitli yaklaşımlar ve öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
To establish the presence of a region?s tourism potential, tourism components should be analysed carefully. By completely determining the characteristics of that area, tourism activities can be put forth as if it can be developed or not. Otherwise, destructions may ocur on natural and cultural environment. There is a strong and mutual interaction between tourisim and environment. Natural and cultural environment affects tourisim as well as tourism affecting environment.In this study, tourisim potentials of natural and cultural landscape features of Samsun city and its near is evalulated and in accordance with this potential, recommendations for applications environment have been developed. In the first phase of this study, general informations about tourisim and landscape planning has given to establish the base for this research. In the second stage, natural and cultural landscape inventory of the research area has been formed. Natural resources and socio-cultural values of Samsun city have been investigated. In the third phase, current tourisim potential of the area have been determined. While determining of this potential, the distribution of tourisim areas in the region, tourisim facilities, infrastructre and main problem have put together and evaluated. In the fourth phase, with SWOT analysis method, which has a significant importance in strategical tourisim planning, region?s situation relating natural and cultural landscape values has been described. Data about strenghts, weaknesses and opportunities and threats are presented. In the fifth and final phase, after the presentation of the region?s natural and cultural landscape features, it have been evaluated in terms of tourisim and recrational activities & suggestions have presented in various approaches to protect and improve the existing potential.