Ticaret Meslek Liselerinde görev yapan meslek dersi öğretmenlerinin katıldığı hizmet içi eğitim programlarına ilişkin değerlendirmeleri
The evaluation of in-service training programs by The Vocational High School Teachers who participated in
- Tez No: 323265
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Hizmet içi eğitim, Meslek Lisesi Öğretmeni, Education, In-Service Training, Vocational High School Teacher
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Ticaret Meslek Liselerinde Görev Yapan Meslek Dersi Öğretmenlerinin Katıldığı Hizmet İçi Eğitim Programlarına İlişkin DeğerlendirmeleriBu araştırma Ticaret Meslek Liseleri'nde görev yapan Meslek Dersi Öğretmenlerinin katıldığı hizmet içi eğitim programlarına ilişkin değerlendirmelerinin ne olduğunun belirlenmesine yönelik yapılmıştır.Araştırmanın verileri 2011-2012 eğitim-öğretim yılı, İstanbul İli Avrupa Yakası'nda bulunan ticaret meslek liselerinde görev yapan ve daha önce hizmet içi eğitime katılmış meslek dersi öğretmenlerinin düşüncelerine ve Milli Eğitim Bakanlığı Hizmet İçi Eğitim Dairesi Başkanlığı'ndan alınan dokümanlara dayanmaktadır.Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilmiş çoklu anket formu kullanılmıştır. Gerek konunun önemi gerekse çalışmanın çok boyutluluğu dikkate alındığında ticaret meslek liselerinde görev yapan meslek dersi öğretmenlerinin katıldıkları hizmet içi eğitimin her yönden irdelenmesinin gerekliliği çok daha iyi anlaşılacaktır. Bu alanda ortaya çıkan yeniliklerin aynı hız ve verimlilikte öğrencilere aktarılması da başka bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu noktadan hareketle çalışmanın merkezine ticaret meslek lisesi meslek dersi öğretmenleri örneklem olarak seçilmiştir.Çalışma sonucunda saptanan temel husus gerek MEB gerek ise diğer kurum ve kuruluşlarca düzenlenen hizmet içi eğitim faaliyetlerini niceliğinden çok niteliklerinin verimli hale getirilmesi ihtiyacı olmuştur.
Özet (Çeviri)
The Evaluation Of In-service Training Programs By The Vocational High School Teachers Who Participated InThis research has been done to determine the evaluation of in-service training programs by the vocation teachers in the vocational high schools who participated in.All the data in this research is based on the documents of Ministry of Education In-Service Training Department and the ideas of the vocational high school vocation teachers working in vocational high schools on the European side of İstanbul and who attended in-service training programs in 2011-2012 academic year.A poly questionnaire developed by the researcher was used in the research. When not only the importance of the subject but also the multi-dimensionality of the research have been taken into account, the importance of the need to examine of in-service trainin programs that the vocational high school teachers attend will be understood better. The necessity of transferring the innovations emerged in this area in the same speed and efficiency to the students rises.From this point of the study, the vocation teachers in the vocational high schools was chosen as the samples in the centre of the study.Fundemental point of the study at the end is the need to increase the productivity of the qualities more than the quantities of the in-service programs organized by the Ministry of Education or other organizations and agencies.