İstanbul ili Avrupa yakası Endüstri Meslek Liselerinde çalışan meslek grubu öğretmenlerinin yönetime katılma düzeyleri ile örgüt kültürü arasındaki ilişkinin incelenmesi
Study of relationship between Istanbul?s European side Industrial Vocational High School?s vocational group (technical) teacher?s levels of participation in management and organisational culture
- Tez No: 323266
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yönetime Katılma, Örgüt Kültürü, Okul Kültürü, Mesleki ve Teknik Eğitim, Endüstri Meslek Lisesi, Meslek Grubu Öğretmeni, Bilim, Teknoloji, Participation in management, organisational culture, school culture, Vocational and Technical Education, Industrial Vocational High School, Vocational Group Teacher, Science, Technology
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırma Endüstri Meslek Liseleri'nde çalışan meslek grubu öğretmenlerin yönetime katılma düzeyleri ile algıladıkları örgütsel kültür arasında ilişkileri incelemek amacıyla yapılmıştır. Amaç doğrultusunda hazırlanan ölçekler; İstanbul ili Avrupa Yakası Endüstri Meslek Liseleri'nde çalışan 572 meslek grubu öğretmenine uygulanmıştır.Ölçeklerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS18.0 istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Öğretmenlerin demografik özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde tanımlayıcı istatistiklerinden, yönetime katılma ve örgüt kültürü algılarının belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Öğretmenlerin yönetime katılma düzeyleri ile algıladıkları örgüt kültürü arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde korelasyon analizi, öğretmenlerin yönetime katılma ve örgüt kültürü algılamalarının demografik özelliklerine göre değişiminin incelenmesinde ise; t testi, tek yönlü Anova testi ve Tukey testleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; meslek grubu öğretmenlerin bekledikleri yönetime katılma düzeylerinin algıladıklarından yüksek olduğu, öğretmenlerin okullarına ilişkin en fazla destek kültürü en az başarı kültürü algısına sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca; öğretmenlerin algıladıkları yönetime katılma düzeyleri ile algıladıkları örgüt kültürü arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu; bekledikleri yönetime katılma düzeyleri ile örgüt kültürü algıları arasından sadece başarı alt kültürü ile arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu sonucu ortaya konulmuştur. Öğretmenlerin örgüt kültürü algılamaları yükseldikçe, algıladıkları yönetime katılma düzeyleri de artmaktadır. Örgüt kültürü algılarından sadece başarı alt kültürü algısı yükseldikçe, beklenen yönetime katılma düzeyleri de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research has been done in order to examine the relationship between the levels of participation in management and their perception of the organizational culture of the Industrial Vocational High School?s technical teachers. For that reason, the prepared questionnaire was completed by 572 vocational group teachers who work at Industrial Vocational High Schools in the European side of İstanbul.The data obtained from the questionnaire was analysed on computer via the SPSS18.0 statistic programme. The statistics of frequency modulation and diagnosing the percentage was utilized to determine the demographic features of teachers; average and standard deflection statistics were utilized to determine the participation in management and organizational culture. While determining the relationship between the teachers? levels of participation in management and organizational culture that is perceived, t test, one way Anova test and Tukey tests were used to examine the change according to the features of teachers participation in management and their perception of the organizational culture.As a result of the research, it?s approached that the level of vocational group teachers? participation in management is more than their perception and teachers have the perception that is the most supportive culture and the least success culture about their school. Moreover, it?s concluded that there is a positively meaningful relationship between the teachers? perception of participation in management level and perception of organisational culture; between the levels of participation in management and organisational culture perception there is only a meaningful relationship at management sub culture in terms of statistics. The more the teachers perceive the organisational culture, the more they participate in management. If the level of management of the sub culture perception in organisational culture gets higher, their expected level of participation in management increases.