Fikret Muallâ ve eserlerine kuramsal bakış
Investigation of stylistic features in Fikret Muallâ?s works of art
  1. Tez No: 323296
  2. Yazar: AYŞE İPEK AZAMET
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Eser, Ekol, Kuram, Fikret Muallâ, Work of art, school, theory, Fikret Muallâ
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZETİPEK AZAMET, Ayşe, Fikret Muallâ ve Eserlerine Kuramsal Bakış, Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2012.Bu çalışma, Fikret Muallâ'nın hayatını ve sanatını temel alarak yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, Fikret Muallâ'nın sanatını, ekol ve estetik kuramlar açısından incelemektir.Fikret Muallâ'nın sanatını ve eserlerini kuramlar açısından inceleyen, bu çalışmada araştırma modeli olarak doküman incelemesi kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, Fikret Muallâ'nın sanatı, yaşamı ve eserleridir. Araştırmanın örneklemini, Fikret Muallâ'nın sanat anlayışını yansıtan eserler oluşturmaktadır. Araştırma verileri, Literatür taranarak oluşturulmuştur. Sanatçının eserleri çizgi, leke, renk, kompozisyon, konu ve teknik özellikleri bakımından incelenmiş, yaşamış olduğu sanat ortamında, Muallâ ve sanatı kıyaslanmıştır.Muallâ hakkında eleştirmen, sanatçı görüşleri; mektupları ve röportajlarındaki kendi ifadeleri ile hayatı ve eserleri arasındaki ilinti incelenmiştir. Yaşadığı dönemde hangi noktada olduğu saptanmaya çalışılmıştır. İçinde bulunduğu savaş gibi toplumsal bir olayda bile, sanatını kesintiye uğratmadan sürdürmüş olan Muallâ'nın bu yönü vurgulanmalıdır. Fransa'da sanat yaşamı içinde, yerelliğini korumuş bir Türk ressamı oluşu önemini daha da artırmaktadır. Bu anlamda Muallâ'nın sanatının hiçbir akım ve kurama dâhil edilemeyeceği gerçeği vurgulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTİPEK AZAMET, Ayşe, An Investigation of Stylistic Features in Fikret Muallâ?s Works of Art, MA Thesis, Sivas, 2012The purpose of this study is to investigate the stylistic features in Fikret Muallâ?s works of art and his life as an artist, and thus present the uniqueness in his art. The samples of this researh study are a selection of Fikret Muallâ?s works of art.In this study, a document analysis research method is used to examine Fikret Muallâ?s paintings and the stylistic features in his art. The scope of the study entails his perception of arts, his life and his works of art. In order to reflect Muallâ?s perception of arts, the maximum variation sampling is used. Findings of the study are based on a review of literature, unpublished theses and the biography of the artist.This study adopts a descriptive analysis of the data collected. The works of the artist are analysed with regard to line, stroke, stain, colour, composition, theme and technical features, and a comparative analysis of the works of the artist and his contemporaries with reference to coresponding trends of art is done.This research study demonstrates that Fikret Muallâ is a unique artist as he translated the facts of life of his time into colors the way he felt, not influenced by any contemporary theories or trends of art. Although he left his country and lived abroad, Muallâ preserved values of his origins and reflected them in his works which makes him more valuable as a Turkish artist who lived abroad.