Türk resim sanatında nü kadın figürlerinin 20. yüzyıldaki gelişimi
The development of nude female figures in Turkish painting in the 20th century
- Tez No: 747573
- Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA AKALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çıplak, Kadın, Çağdaş Sanat, Modern Sanat, Nude, Women, Contemporary Art, Modern Art
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim ve Baskı Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Çalışmada öncelikle, nü kavramının tanımı ve tarihçesi hakkında bilgi verilmiştir. Verilen bilgiler doğrultusunda, Türk resim sanatında, nü kadın figürlü eserler üreten sanatçılara yer verilmiş ve buna bağlı olarak gelişen resim sanatında nü kadın figür imgesi değerlendirilmiştir. Cumhuriyet'in kuruluşu ile resim sanatı büyük bir ivme kazanmış batılı anlamda resimler vermeye başlamış ve bunu yarım yüzyıldan kısa bir süre içerisinde gerçekleştirmişlerdir. Türk resim sanatının asıl başlangıcının 19. yüzyıl olarak belirlenmiştir. Resmi olarak ilk kurulan okulların ise, Sanayi ve İnas Sanayi Nefise Mektepleri olduğu bilinmektedir. Osman Hamdi Bey'in kurmuş olduğu Sanayi Nefise Mektebi, sanat alanında diğer mekteplerin de kurulmasına ve gelişmesine büyük ölçüde katkı sağlamıştır. Sanatsal anlamda, güzel sanatlar eğitiminin temelleri bu okullar sayesinde atılmıştır. Gazi Eğitim Fakültesinin Resim İş Bölümü açılarak, resim sanatında yeni dimağlar yetiştirilmiş ve gelecek nesiller için de bu sanat eğitiminin devamlılığı sağlanmıştır. Ayrıca bu dönemde topluluklar kurulmuştur. Bu topluluklar arasında ise, Çallı Kuşağı, Osmanlı Ressamlar Cemiyeti, D Grubu, Onlar Grubu, Yeniler Grubu bulunmaktadır. Türk resim sanatında nü kadın figürlerini eserlerine konu alan sanatçıların, 20. yüzyıldaki değişimleri ele alınmıştır. Bu bazı sanatçıların nü kadın figürlü eserleri ve dönemsel olarak incelenmiş, dönem içerisinde ve diğer dönemlerle arasında, gerek üslup açısından gerekse içerik açısından resmedilen nü kadın figürlerinin, değişimleri, farklılıkları ve benzerlikleri analiz VI edilmiştir. Bu bölümde kullanılan eserler yalnızca fikir vermesi açısından seçilmiştir. Bu dönemlerde incelenen nü kadın resminin yaklaşık bir yüzyılda ne gibi değişimlere uğradığı tespit edilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, bu dönem içerisinde, nü kadın figürlerini eserlerine yansıtan sanatçıların hayatlarına genel bir çerçevede değinilmiştir. Bu bölümde çalışmada eserleri incelenen sanatçılar arasında, İbrahim Çallı, Namık İsmail, İzzet Ziya, Feyhaman Duran, Hakkı Anlı, Mahmut Cüda, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nuri İyem, Eşref Üren, Saip Tuna, Cemal Tollu, Salih Urallı, Zeki Kocamemi, Eren Eyüboğlu, Nejad Devrim, Turan Erol, Zeki Faik İzer, Neşet Günal, Fikret Mualla, Hasan Vecih Bereketoğlu, Avni Arbaş, Şefik Bursalı, Ömer Uluç, Neşe Erdok, Adnan Turani, Cemal Bingöl, Aydın Ayan, Cihat Burak ve Şükriye Dikmen gibi alanında usta isimler yer almaktadır. Burada ismi geçen sanatçıların hayatına ilişkin genel ve kritik olduğu düşünülen dönüm noktalarından bahsedilmektedir. Bulgular bölümünde ise, çalışmanın ana konusu olan, Türkiye'de resmedilmiş nü kadın figürleri üreten sanatçıların, nü kadın figürlerini eserlerine yansıtma şekli incelenerek bir değerlendirilmeye varılmıştır.
Özet (Çeviri)
First of all, in the study, information is given about the definition and history of nude painting. In line with the information given, the emergence of social and cultural reactions related to the nude woman painting theme in Turkish Painting Art and how these reactions were overcome are explained. The reaction of the society and the artists who painted the pictures with the naked bodies of women, before modern paintings in the western sense, and the difficult process arising from these reactions formed the main lines of this thesis. The real beginning of Turkish painting art was determined as the 19th century. The Sanayi Nefise School, founded by Osman Hamdi Bey, greatly contributed to the establishment and development of other schools in the field of art. It is known that the first officially established schools were the Industry and İnas Sanayi Nefise Schools. In the artistic sense, the foundations of education were laid thanks to these schools, and later, by opening the Painting Department of Gazi Education Faculty and the State Academy of Applied Fine Arts, new minds were raised in the art of painting and the continuity of this art education for future generations was ensured. In addition, communities were established during this period, and among these communities are the Çallı Generation, the D Group, the Tens Group, and the News Group. With the establishment of the Republic, the art of painting gained a great momentum and started to give pictures in the western sense, and they did this in less than half a century. Before moving on to the method part, the changes in the 20th century of the artists who used the nude female figures in their works were discussed. The nudes of some of these artists' works with female figures were examined VIII periodically, and the changes, differences and similarities of the nude female figures depicted in terms of style and content were analyzed within the period and between other periods. The works used in this section were used only to give an idea, and representative works were chosen to give a general idea periodically. It has been determined what kind of changes the nude woman painting, which was examined in these periods, has undergone in about a century. In the third part of the study, the lives of the artists who reflect the nude female figures in their paintings during this period are mentioned in a general framework. Among the artists whose works are examined in this section, there are masters in their fields such as İbrahim Çallı, Namık İsmail, İzzet Ziya, Feyhaman Duran, Hakkı Anlı, Mahmut Cüda, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nuri İyem, Eşref Üren, Saip Tuna, Cemal Tollu, Salih Urallı, Zeki. Kocamemi, Eren Eyüboğlu, Nejad Devrim, Turan Erol, Zeki Faik İzer, Neşet Günal, Fikret Mualla, Hasan Vecih Bereketoğlu, Avni Arbaş, Şefik Bursalı, Ömer Uluç, Neşe Erdok, Adnan Turani, Cemal Bingöl, Aydın Ayan, Cihat Burak and Şükriye Dikmen. Here, the turning points of the mentioned artists, which are considered to be general and critical, are mentioned. In addition to these short life stories, the main subject of the study, the way of reflecting the nude woman to the works of the artists who produced the nude female figures painted in Turkey, was examined and an evaluation was reached.