AB Sürecinde Türkiye'de Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu üzerine değerlendirme
Evaluation of establishment of insurance regulation and supervision authority in Turkey during EU process
  1. Tez No: 323332
  2. Yazar: KUBİLAY SİTRAVA
  3. Danışmanlar: PROF. ESER KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Finans, Mali Hizmetler, Regülasyon, Sigortacılık, European Union, Finance, Financial Services, Regulation, Insurance
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Kamu Hukuku ve Entegrasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Liberalizasyon ve özelleştirmeyle birlikte devletin ekonomide oynadığı rol tüm dünyada değişikliğe uğramış olup, finans, enerji, iletişim gibi özel sektöre devrolmuş alanlarda devletler artık düzenleyici ve denetleyici vazifeye sahip olmuştur. Finans sektörünün alt sektörlerinden olan sigortacılıkta da düzenleme ve denetleme olgusu farklı ülkeler tarafından farklı şekillerde gerçekleştirilmektedir.Çağdaşlaşma hedefinin Türkiye için günümüzdeki tezahürü olarak değerlendirilebilecek olan Avrupa Birliği (AB)'nin müktesebatı olduğu kadar AB'ye üye ülkelerin kurumları da Türkiye için benzerlik gösterilmesi beklenen yapılardır. Bu doğrultuda; İlerleme Raporlarında Türkiye için gereklilik olarak görülen sigortacılık sektöründe bir düzenleyici ve denetleyici kurumun oluşturulması bu tezin konusunu oluşturmaktadır. Tezde, regülasyon ve konuyla ilgili temel kavramlar tanıtıldıktan sonra, AB ve Birlik'teki ekonomik krizden bahsedilmiştir. Daha sonra sigortacılık sektörü hakkında bilgi verilerek AB üyesi ülkelerdeki sigortacılık üst kurulları tanıtılmıştır. Son olarak Türkiye'de faaliyet gösteren üst kurullardan bazıları tanıtılarak Türkiye'de sigortacılık üst kurulunun oluşturulması gerekçelendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With liberalization and privatization, role of the state in economy has changed in the world and states gained regulatory and supervisory duties in areas such as finance, energy and tele-communication which are driven by private sector. In the insurance sector which is a sub section of finance sector, the notion of regulation and supervision is realized in different structures in different Member States.EU, which is a concrete target of Turkey?s modernization objective, not only with its acquis but also with the Member States? institutions is an organization to display similarity for Turkey. In this manner; establishment of a regulatory and supervisory authority in insurance sector, which is evaluated as necessity in the progress reports, constitutes the subject of this thesis. In the thesis, after the notion of regulation and other basic concepts are introduced EU and the Union?s economic crisis is discussed. Following these some information about insurance sector is given and regulatory and supervisory authorities in EU countries are introduced. Lastly, some Turkish supervisory and regulatory authorities are discussed and reason for establishment of a regulatory and supervisory authority in insurance sector is explained.