Örgütsel stres yönetimi ve stresin İstanbul Büyük Şehir Belediyesi çalışanlarının iş performansı üzerine etkisinin uygulamalı olarak incelenmesi
Organizational stress management and applied analysis of effect of stress on work performance of Istanbul Metropolitan Municipality employees
- Tez No: 323333
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNÇ BOZBURA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stress, Performance, Efficiency, Work Life Quality, Organization
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Her geçen gün artan iş yükü ve çevresel faktörler stres sorununu ortaya çıkarmaktadır. Günümüzün modern hastalığı olarak da tanımlanan stres yaşam konforu başta olmak üzere iş performansı ve verimliliği üzerinde oldukça olumsuz etkiler yaratmaktadır. Yaşanan bu stres sorunları performans kaybı, verimlilik azalışı, iletişim sorunu, fiziksel ve ruhsal sorunlar olmak üzere bireyin sosyo-kültürel konforunu derinden etkilemektedir. Bu çalışmada İstanbul Büyükşehir Belediyesi içerisinde görev alan 250 personel üzerinde uygulamalı olarak araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ekte sunulan anket kullanılmış ve ankete katılım sağlayan bireylerin demografik ve stres faktörüne yönelik sorulara cevap vermesi istenmiştir. Bu süreç yaklaşık olarak 4 ay sürmüştür. Anket güvenirliliği ve uygulama sonucunda Cronbach's Alpha 964 değeri yakalanmıştır. Katılımcı dağılımına baktığımızda 124 erkek 126 kadın çalışan uygulamaya eşlik etmiştir. Anket verileri SPSS istatistik 17 programı ile analiz edilmiştir. Analizde istatistiksel olarak bazı teknikler kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda stres faktörünün sosyal hayat başta olmak üzere çalışanların iş yaşam kalitesini düşürdüğü, performans ve verimlilik üzerinde olumsuz etki yarattığı sonucuna ulaşılmıştır.Anahtar Kelimeler : Stres, Performans, Verimlilik, İş Yaşam Kalitesi, Örgüt
Özet (Çeviri)
Increasing work load and environmental factors are bringing about the stress problem. Stress which can be also defined as modern disease of our age creates considerably negative effects on life comfort and work performance and efficiency. These stress problems affect the individual?s socio-cultural comfort deeply like performance loss, decrease in efficiency, communication problem, physical and mental problems. In this study, an applied research was carried out on 250 employees working in Istanbul Metropolitan Municipality. The enclosed questionnaire was used in the research and participants to questionnaire were demanded to answer the questions directed to demographic and stress factor. This process lasted 4 months approximately. Questionnaire reliability and Cranach?s Alpha 964 value were obtained following the implementation. When we look at the participant distribution, 124 men and 126 women attended the application. Questionnaire data were analyzed with SPSS statistics 17 program. Some technical terms were used statistically in the analysis. Following the study, it was concluded that stress factor decreases both social life and work life quality of employees, and creates negative effect on performance and efficiency.