Muzaffer Buyrukçu'nun hayatı, sanatı ve eserleri
Muzaffer Buyrukçu?s life, art and works of art
- Tez No: 323347
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MURAT KACIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Muzaffer Buyrukçu, hikâye, günlük, roman, yazar, Muzaffer Buyrukçu, story, diary, novel, author
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Muzaffer Buyrukçu, 1950'li yıllarda başladığı yazın hayatında öykü, roman, günlük, anı, şiir gibi birçok alanda eserler vermiş ancak Türk Edebiyatı içerisinde öykücü kimliğiyle tanınmış bir yazardır.İlk hikâye kitabı olan ?Katran?ı 1956 yılında çıkarır. Bu tarihten sonra hayatının son dönemlerine kadar hikâye yazmayı bırakmaz. Ömrüne yirmi hikâye kitabı ve bu kitaplarla kazandığı birçok ödülü sığdırır. 1962 yılında Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü, 1968 yılında Sait Faik Öykü Ödülü kazandığı önemli ödüllerdendir. Son dönemde yetişmiş en önemli hikâyecilerimizden olan Buyrukçu, hikâyelerinde genellikle zor şartlar altında hayat mücadelesi veren insanları anlatmıştır. Kendisinin de alt tabakadan gelmiş olması ve yaşadığı sıkıntılar onu eserlerinde hep orta ve alt tabakadan insanları anlatmaya sevk etmiştir. Bu özelliğiyle de çağdaşı öykücülerden ayrılır. Muzaffer Buyrukçu'nun romanları da öyküleriyle aynı özellikler gösterir. Onun romanları için, öykülerinin ayrıntılı şekilleri denilebilir. Çünkü o öykülerinde kullandığı konuları ve temaları romanlarına da taşımıştır. Muzaffer Buyrukçu'nun öykü ve romanlarının yanı sıra yazmış olduğu günlükler de çok önemlidir. O edebiyatımızda daha önce hiç denenmemiş bir teknik deneyerek günlüklerinde hikâye teknikleri kullanır. Onun günlükleri için hem günlük hem öykü kitabı denilebilir. Bu tekniğin edebiyatımızda ilk kez Muzaffer Buyrukçu tarafından denenmiş olması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Muzaffer Buyrukçu, is a writer whose life of literature started 1950?s, produced lots of work in lots of area such as; narrative, novel, diary, memory, poem but he is famous with his identity of story-writer. He published his first story book named ?Katran? in 1956. After this date, until the last parts of his life, he doesn?t give up writing narratives. In his life he published twenty books of narrative and he won lots of awards by these books. Narrative Award of The Association of Turkish Language in 1962, Sait Faik Narrative Award in 1968 are important awards which he took.Buyrukçu, is one of the most important story-writers who trained in recent time periods, wrote about people who struggles under hard living conditions. Because of the fact that he also came from the lower class and he lived in trouble, so it urges him to tell about people from middle and lower classes. His this aspect differs him from other contemporary story-writers.Muzaffer Buyrukçu?s novels show the same features of the stories. He has carried the threads and themes from his stories to novels. Because of this his novels detailed form of stories. Besides Muzaffer Buyrukçu?s identity of story and novel writer, his diaries are also very important. He uses story techniques in his diaries by using a new technique which was not used before. His diaries can also be named as narrative. We can call his diaries both diary and book of narrative. It is important that this technique is used first time by Muzaffer Buyrukçu in our literarture