Edirneli Nazmî Dîvânı (269b-394a varaklar) inceleme-metin-tıpkıbasım
Edirneli Nazmi Divani (269b-395a pages) research? text?facsimile
  1. Tez No: 323354
  2. Yazar: RABİA AKDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİYA AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edirneli Nazmî, Dîvân, gazel
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 972
Özet
Divan Edebiyatı, yüzyıllardır etkisi ve diriliği devam edecek bir miras bırakmıştır. Bizlere düşen ise bu büyük mirasa sahip çıkmak, kıymetini bilmek ve gün ışığına çıkmayı bekleyen nice nadide esere ve incelenmeyi bekleyen meselelere el uzatmaktır. Türk edebiyatının ?nevi şahsına münhasır? edebî kişiliklerinden biri olan Edirneli Nazmî' nin Divan'ı da bu amaçla yüksek lisans tezi olarak çalışmamıza konu edilmiş hacimli bir eserdir.Bu çalışma Dîvânın, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi TY 920 numarada kayıtlı bulunan nüshasının 269b-394a kısımlarını içerir. Varaklar arasındaki çalışma alanı gazeller ve muhteva özellikleridir. ?Türkî-yi Basit? başlıklı şiirler ve diğer nazım şekilleri incelemeye dahil edilmemiştir.Esas olarak iki bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde beyitlerden misallerle divanın muhteva incelemesi yapılmıştır. İkinci bölümünde Nazmî'nin poetikasına dair kendi söylediği beyitler verilmiştir. İkinci bölümünde metnin çeviri kısmına yer verilmiş ve ardından da tıpkıbasımı eklenmiştir.?Sanatsal yönden çok da kuvvetli olmayan?; ancak birçok nazım şeklinin örneğini barındırdığı görülen bu hacimli divan, sıkça zikredilen, ?aruz kalıplarının çeşitliliği? açısından da ayrı bir tahlil ve tasnif çalışmasına konu olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Divan Literature has left a heritage whose influence and freshness will last for centuries. The thing that we should do is to protect this big heritage, know its value and gather round the precious works expecting to come to light and the issues waiting to be researched. For this purpose, one of the ?unique characteristics? literary characters of Turkish Literature Edirneli Nazmi?s Divan is a voluminous work that is taken in our study as a post graduate thesis.This study includes 269b-394a parts of the copy of the Divan kept under registration in İstanbul University Library in number TY 920. The study fields between these varaks are lyrics and content properties. The poems under the topic ?Türki-yi Basit? and other verse types is not included in the research.In the first part of the study- which is mainly composed of three parts- the research about the divan?s content is done by giving examples from the couplets. In the second and third part, Nazmi?s poetica and the text?s translation part is included and then it is added to its facsimile.This volumious divan that is ?not too strong considering its artistic side? but seen to include samples of many verse types; as mentioned many times, should be an analysis and classification study topic in terms of its ?variety of prosody patterns?.Key words : Edirneli Nazmi, Divan, content, lyrics