İlköğretim ve ortaöğretime din eğitimi öğretmeni yetiştirme ve istihdamı (2006-2011 yılları arası)
The training and employment of teachers of religious education for elementary and secondary schools (between the years 2006-2011)
  1. Tez No: 323425
  2. Yazar: ESRA TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ŞEVKİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: din eğitimi öğretmeni, öğretmen yetiştirme, istihdam, hizmetiçi eğitim, teacher of religious education, teacher training, employment, in-service training
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışmada 2006-2011 yılları arasında ilköğretim ve ortaöğretime din eğitimi öğretmeni yetiştirme ve istihdamı konusu incelenmiştir. Bu çerçevede 2006-2011 yılları arasında ilköğretim ve ortaöğretim din eğitimi öğretmenlerinin hangi kurumlardan yetiştikleri, bu kurumların öğretim programı, öğrenci ve öğretim elemanı durumları; ilköğretim ve ortaöğretime din eğitimi öğretmeni olarak kimlerin nasıl atandığı, atananların ihtiyacı karşılayıp karşılamadığı ele alınmıştır. Ayrıca bu yıllar arasında din eğitimi öğretmenlerinin hizmet içi eğitim durumları da incelenmiştir. DKAB Eğitimi Bölümlerinde yeterli sayıda öğretim elemanının bulunduğunu söylemek güçtür. Bu soruna rağmen bu programların öğrenci kontenjanları son yıllarda artmıştır. Ortaöğretime öğretmen yetiştirme konusunda kısa sürede çok sayıda değişiklik yapılmıştır. Bu değişikliklerin eğitimin niteliğini arttırmayı tetikleyici bir unsur olmadığı söylenebilir. 2011 yılına gelindiğinde din eğitimi öğretmeni ihtiyacının sayısal açıdan büyük oranda karşılandığı görülmektedir. Ancak atanan din eğitimi öğretmenlerinin yeterlikleri sorgulanmaktadır. Din eğitimi öğretmenlerinin hizmetiçi eğitimleri konusunda önemli gelişmeler görülmekle birlikte programların hazırlanma, uygulama ve değerlendirme aşamalarında hala bazı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Araştırmada çoğunlukla doküman analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Dokümanlar, konuyla ilgili resmi belgelerden, bilimsel çalışmalardan ve basında yer alan haberlerden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study discusses the training and employment of the teachers of religious education for elementary and secondary schools between the years 2006-2011. In this context, we assessed at which institutions the teachers of religious education were trained; what curriculum these institutions employed, their student and faculty status, who were appointed to primary and secondary schools as a teacher of religious education and whether this appointments meet the need between 2006-2011. In addition, in-service training for teachers of religious education was also examined. For religious culture and moral knowledge education departments, it is difficult to say that there are sufficient numbers of faculty members. Despite this problem, these programs have increased their student quotas in recent years. Many changes were made on the training of the teachers for secondary schools in a short time. It can be said that these changes are no triggering factors for the increase in the quality of education. It is observed that the need for the teachers of religious education has been met largely by 2011. However, the professional competencies of the appointed teachers of religious education are questioned. Despite important advances about in-service training of the teachers of religious education, there are still some problems experienced during the preparation, implementation and evaluation processes of the curriculums. Document analysis technique was mostly used in the study. The documents consist of official documents, scientific studies and the press news related to the subject.