Anglo-American and Anatolian attitudes towards nature in the twentieth century: Ecocritical analyses of 'The Grapes of Wrath' by John Steinbeck, 'Coming up For Air' by George Orwell, 'The Pomegranate on The Knoll' by Yaşar Kemal and 'The Tortoises' by Fakir Baykurt
Anglo-Amerikan ve Anadolu kültürlerinin yirminci yüzyılda doğaya karşı tutumu: John Steinbeck'in 'Gazap Üzümleri', George Orwell'in 'Soluksuz Zaman', Yaşar Kemal'in 'Hüyükteki Nar Ağacı' ve Fakir Baykurt'un 'Kaplumbağalar' romanlarınin ekoeleştirel çözümlemeleri
- Tez No: 323433
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İ. BANU AKÇEŞME
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ekoeleştiri, çevre etiği, doğa, Anglo-Amerika, Anadolu
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışma, ekoeleştiri olarak adlandırılan ekolojik edebiyat eleştiri yöntemi kullanılarak karşılaştırmalı bir yaklaşımla Amerika, İngiltere ve Türkiye'nin 20. yüzyılda doğaya ve çevreye karşı tutumlarını incelemektedir. Bu çalışmada, John Steinbeck'in Gazap Üzümleri, George Orwell'ın Soluksuz Zaman, Yaşar Kemal'in Hüyükteki Nar Ağacı ve Fakir Baykurt'un Kaplumbağalar romanları çözümlenmektedir. Bu çalışma, yazarların Anglo-Amerika ve Anadolu'da doğayı nasıl betimlediklerini ve kültürel değişikliklere bağlı olarak insan ile doğa arasındaki etkileşimin romanlarda nasıl yansıtıldığını araştırmaktadır. Bu amaçla, söz konusu romanların çeşitli yerlerinden seçilmiş pasajlara ekoeleştirel çözümleme uygulanmıştır. Ayrıca, Naess'in derin ekolojisini, Bookchin'in sosyal ekolojisini, Marksist ekolojiyi, Leopold'un toprak etiğini de içeren çevre ve toprak etikleri de söz konusu romanların ekoeleştirel çözümlemelerinde kullanılmaktadır. Anglo-Amerika ve Anadolu'nun siyasi, ekonomik ve toplumsal zeminleri, bilimsel ve teknolojik değişimleri ile felsefi ve dini görüşleri de göz önünde bulundurulmaktadır. Bu tez çalışması, insan ile çevre ve kültür ile doğa arasında yakın bir ilişki olduğunu, doğa korunmadığı müddetçe de insanın yaşayamayacağını ve kültürün oluşturulamayacağını iddia etmektedir. Bu çalışma, bilimsel ve teknolojik kolaylıklar arasında sosyo-ekonomik değişikliklere rağmen insanoğlunun ekolojik bir bilinç oluşturması gerektiğini ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
Employing the ecological literary criticism called ecocriticism, this thesis explores the positions of the USA, Britain and Turkey on nature and environment in the twentieth century through a comparative approach. It examines John Steinbeck?s The Grapes of Wrath, George Orwell?s Coming Up For Air, Yaşar Kemal?s The Pomegranate on the Knoll and Fakir Baykurt?s The Tortoises. This study investigates how writers represent nature in the Anglo-American and Anatolian contexts and how the interaction between man and nature depending on the culture is reflected in their novels. To achieve this aim, the ecocritical analysis is applied to the passages selected from various parts of the novels. Environmental and land ethics, including Naess? deep ecology, Bookchin?s social ecology, Marxist ecology and Leopold?s land ethic are also employed in the ecocritical analyses of the novels. The political, economic and social backgrounds, the scientific and technological transformations as well as the philosophical and religious views of the Anglo-America and Anatolia are also taken into consideration. This thesis aims to argue that there is a close relationship between man and environment, culture and nature, and that man cannot survive while culture cannot be constructed unless nature is conserved. This study shows that human beings should develop ecological awareness despite the socio-economic changes among the scientific and technological conveniences.