Televizyon dizilerinde kadının temsili: Öyle Bir Geçer Zaman Ki örneği
Representation of the woman in television serials: Sample of [As Time Goes By]
  1. Tez No: 323448
  2. Yazar: BİRSEN BALTACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAHİT İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Televizyon, Medya ve Kadın, Yerli Dizilerde Kadın Temsili, Toplumsal Cinsiyet, Öyle Bir Geçer Zaman Ki, Television, Media and Woman, Representation of the Woman in Domestic Serials, Social Gender, As Time Goes by
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Televizyon kültürü, gelenekleri ve hayatımızı şekillendirir. Televizyonun standartlaştırdığı izler-kitle içinde, en kolay ulaştığı ve etkilediği kitle kadınlardır. Kadınlar televizyon tarafından hem malzeme olarak kullanılmakta hem de önemli bir hedef kitle olarak görülmektedir. Televizyon, kadınları, kadınlığa dair tanım ve imgeleri yeniden üretmek ve ataerkil ideolojinin idealize ettiği kadınlık rollerinin yayılması ve korunmasına hizmet etmek amacıyla kullanır. Televizyon mevcut düzeni yeniden üretirken, aynı kadın imajlarını da sürekli olarak tekrarlamaktadır. Bu imajlar zamanla yerleşerek kalıp yargılar halini alır. Bu kalıp yargılar kadın temsili bakımından önem taşımaktadır.Araştırmanın konusunu oluşturan Öyle Bir Geçer Zaman Ki adlı dizide yerel söylemlerin devamlılığı söz konusu olsa da özellikle de kadın karakterlerin nitelikleri açısından geleneksel kalıplardaki kırılma yadsınamaz. Araştırma, kadın olgusunu geleneksel kodlardan hareketle kadın sunumunu, televizyon dizileri aracılığıyla, incelemeyi hedeflemiştir. Televizyon dizilerinin kadını nasıl konumlandırdığı ve toplumdaki kadınlığa dair tanım ve imgeleri nasıl yansıttığını görebilmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçtan yola çıkılarak söz konusu olan dizi analiz edilmiş ve araştırma sonunda dizideki kadın temsilinin geleneksel ataerkil kalıpların dışına çıkamadığı sonucu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Television culture shapes traditions and our life. Women are the most easily reached and effected among the audience who were standardized by the television. Women are both used as materials and seen as target audience. Television uses women to reproduce definitions and symbols about womanhood and to spread and protect womanhood roles which are idealized by patriarchal ideology. Television repeats the same woman images continuously while it reproduces the current order. These images settle down and turn into pattern judgements. These pattern judgements are significant in respect to the representation of the woman.In the serial called ?As Time Goes by?, which is the subject of the study, even though local discourses have persistence, breaking in traditional patterns especially in respect to the features of characters cannot be denied. The study aimed at investigating the fact of the woman, presentation of the woman by acting from traditional codes through television serials. It aims at seeing how television serials position women and reflect the descriptions and symbols of womanhood in the society. The subject matter serial was analyzed by acting from this goal, and the result that the representation of the woman in the serial did not go out of the traditional patriarchal patterns was suggested at the end of the study.