Психология предательства в произведениях василя быкова
Bir savaş yazarı olarak Vasil Bikov'da ihanet psikolojisi
  1. Tez No: 323449
  2. Yazar: ZHANNA OZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ ÜÇGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Vasil Bıkov, ihanet psikolojisi, totaliter rejim, «Ayaz», «Gitmek ve Geri Dönmemek»
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Rusça
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Rus edebiyatında kendine özgü bir yere sahip olan Vasil Bıkov Rus ve Belarus dillerinde yazdığı eserleriyle bir savaş yazarı olarak tanınmaktadır. Belarus yazar Vasil Bıkov'un ismi yaşamında kritik durumda olan bir insanın ahlaki ve etik sorunlarını aydınlatan bir savaş kurgu ustası olarak 20.yüzyıl ikinci yarısında Rus edebiyat tarihine girmiştir. İkinci Dünya Savaşı'nın SSCB sınırları içerisinde geçen ve ?Vatan Savaşı? (Oteçestvennaya voyna) adıyla bilinen beş yıllık tarihi süreç çeşitli yönleriyle Sovyet Dönemi Rus edebiyatına konu olmuştur. Savaş konusuyla ismi özdeşleşen Vasil Bıkov'un eserlerinde savaş konusunu çok farklı ve çeşitli yönleriyle ele alındığı görülmektedir. Savaş konulu eserlerinde çeşitli konuların yanı sıra savaşta ihaneti çok farklı açılardan ele alan V.Bıkov ihaneti bir kavram olarak psikolojik yönleriyle aktarmaya çalışmıştır. İhanetin bir eylem olarak manevi ve ahlaki boyutları ve ihanet eden kişinin duygularını, yaşantısının psikolojik yönlerini irdeleyen bu çalışmada temel olarak kritik bir seçim durumunda kalan insan odak alınmıştır. Söz konusu konunun somut olarak gösterilmesi ve örnekler üzerinden tespitlerin aktarımı için «Ayaz» ve «Gitmek ve Geri Dönmemek» adlı povestler seçilmiştir. Söz konusu eserler konu, şahıs kadrosu, anlatım ve üslup özellikleri bakımından incelenmiştir. Burada ihanet-inkâr ve ihanet-işbirliği (türlerin) yapısının sanatsal bakımdan başarılı bir şekilde aktarıldığı görülmektedir. Eserlerinde sosyo-politik ve tarihsel olaylara dayanarak, Sovyet rejiminin ideolojik baskısı dikkate alınarak ihanet sorunu üzerine yeni bir bakış açısı getirildiği tespit edilmiştir. Eserlerinde totaliter sistemin insan bilincini hedefleyen bir baskı olduğu ve totalit?r ortamda oluşan korku duygusunun da aslında ihanetin nedeni olduğu fikri usta bir anlatımla aktarılmaktadır. İhanet psikolojisinde bireyin kişisel özelliklerinin önemli olduğu ve kişinin yaptıklarının nihai sorumluluğunun da kendisine ait olduğu gerçeği de vurgulanmaktadır. «Ayaz» ve «Gitmek ve Geri Dönmemek» eserlerinin analizinde, Bıkov'un siyasi dogma ve fikirlerden bağımsız olarak evrensel değerleri benimseyip, Sovyet edebiyatında genel kabul gören ahlak kavramının ötesine gittiği sonucu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Belarusian writer Vasil Bykov went into the history of literature of the second half of the 20th century as a master of war prose in which priority was given to the moral and ethical problems of man who is in a critical situation in life. In this paper we study the psychology of betrayal in the selected Bykov?s Works. The aim of this study is the elucidation of art features the image of an individual in an emergency and establishing author?s choice of perspective on the concept of betrayal. To study were used novels «Chill» and «Go and never return». To carry out the study was conducted thematic, stylistic analysis of Works, as well as analysis of the characters. The study concluded that in Works art accurately describes the structure of betrayal-denial and betrayal- collaboration. It was found that, based on socio-political and historical events, taking into account the ideological pressure of the Soviet regime, in the stories was introduced a new view on the issue of betrayal. However, paramount in the psychology of betrayal are the personal characteristics and the ultimate responsibility lies with the deed to the individual. An analysis of the novels «Chill» and «Go and never return», it was concluded that Bykov went beyond the generally accepted view in the Soviet literature on morality by adopting universal values that are independent of political dogma and ideas.Ketwords: Vasil Bykov, psychology of betrayal, a totalitalian regime, «Chill», «Go and never return».