Abbâsîlerin ilk döneminde veliahtlık (750-847)
Heir to the throne for first period of Abbasids (750-847)
- Tez No: 323499
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Abbâsîler, Halife, Veliaht, Arap, İran, Türk, the Abbasids, the Caliph, the Crown Prince, Arabian, Iranian, Turkish
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
?Abbâsîlerin İlk Döneminde Veliahtlık (750-847)? adlı tezimizi hazırlarken, öncelikle bu konuda var olan eksikliği gidermeyi hedefledik. Amacımız, ihtilâlle yönetime gelen Abbâsîlerin iktidara mâlik olduktan sonra ilk dönemde yaptıkları veliaht tayinlerini arka planlarıyla ortaya koyarak, bu müessesenin mimarı olan Emevîleri ne oranda takip ettiklerini veya ne gibi farklılıklar sergilediklerini tespit edebilmektir. Veliahtlık, sosyo-politik açıdan sadece yapılan tayinleri içermemektedir. İktidarı ele geçirme veya koruma maksatlı izlenen politikalar, tarafların dini, siyasi ve ekonomik bakışlarını da etkileyen faktörlerdendir. Pek çok konuyla ilintili olan veliahtlık konusu ve izlenen politikalar irdelenirse, İslam Tarihinin mezkûr dönemlerine ışık tutacağı kanaatindeyiz. Ayrıca yüz yıllarca bölgeye hükmeden bir imparatorluğun ilk döneminde gerçekleşen bu tayinlerin arka planını incelemek dönemin siyasi tarihini aydınlatacağı gibi İslam kültür ve medeniyetinin daha iyi bilinmesine katkı sağlayacaktır. Tezimizi hazırlarken İslam Tarihinin temel kaynaklarını ve bu alanda yapılmış araştırmaları materyal olarak kullanmayı hedefledik. Ayrıca Tarih Metodolojisi, Tarih Tenkitçiliği ve Tarih Felsefesi tarafından belirlenen Tarih yazıcılığı kurallarına bağlı kalıp; objektif, tarafsız, bilimsel, eleştirel ve karşılaştırmacı metot izleyerek elde ettiğimiz verileri tahlil etme fırsatı bulduk.
Özet (Çeviri)
While, we were preparing this thesis which is called ?Heir to the throne for first period of Abbasids (750-847)?, firstly, we intended to remove lock of information about this matter and we intended to determine appoinment of Heir to the throne for Abbasids that to bein power after a revolution and they follow or not Umayyads which is the arthitect this system how they do this or determine difference of them. Heir to the throne contains to be done appoinments for social- politics they make politics for to be in power or save the power and these affects their religion, politics and economy. If, we search Heir to the throne which has got on a large scale, we think that we can find many things about history of Islam and we can determine many interesting things about history of İslam. Also ıf we search first period of an emperorship which dominate this region for many centuries we can find history of politics for that period neverthless we can contribute to be known more than now for culture of Islam. While we were preparing our thesis, we intended to use history of Islam?s source and to be done this department researches. Also we intended to obey rules which is deretmined by history metodology, history censoriously and history philosophy. We found an apportunity for analysis about our informations which is the objective, neutral, scientific, comparative.