Harputlu Bahri Mahmut Efendi'nin hayatı, eserleri ve felsefi görüşleri
Bahri Mahmut Effendi from Harput life, works and philosophical feedback
  1. Tez No: 323531
  2. Yazar: EYYUP GEÇGEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENVER DEMİRPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Felsefe, Biography, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak, Bahri Mahmut Efendi, Bahrü'l-Hakayık, Harput, Osmanlı Düşüncesi, Morality, Bahri Mahmut Effendi, Bahrü?l-Hakayık, The İdea Ottoman.
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
XIX. yüzyıl coğrafyasına baktığımızda Harput kültüründe ilme gereken önemin verildiğini ve Harput'ta nice alimlerin yaşamış olduğu görülür. Bunlardan biri olan Harputlu Bahri Mahmut Efendi de zamanının ilmi şartları açısından telif ettiği eserinde ahlaki değerlerden bahsetmiştir. Nefsin mertebelerine değinen filozof bu esnada kişinin geçirdiği yedi evreyi ve bunların hallerini açıklamıştır.İnsanlardaki bilme ve merak güdüsü, ona bilmediklerini öğrenmeyi arzulattırmıştır. Bu uğurda nice fedakarlıklara katlanmış olan insanoğlu öğrendiği bilgileri insanlığın hizmetine sunmuştur.Bu tez, müellifin Osmanlıca el yazısı olarak yazdığı orijinal eserinden günümüz Türkçesine tercüme edilerek ve tezle alakalı kısımları gözden geçirilip konuyla alakalı diğer felsefi görüşleri de araştırılmak suretiyle oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
XIX. When we look at the geography of the importance given to bending century culture and Harput nice is that scholars have lived. One of these is that copyright Bahri Mahmut Effendi from Harput, in his moral values in terms of the time spoke of scientific terms. Referring to the order of the soul in the meantime by the philosopher explained his seven stage and their states.Humans want to know and motivation, learning desire to move did not know him. For that, they learned the information service of humanity has provided mankind with nice twists sacrifices.This thesis is written as a handwritten original work of the author of Ottoman and modern Turkish thesis relevant parts translated and revised by the relevant investigation consisted of other philosophical views of.