Ege Üniversitesi kampüsü içinde yerleşim ve tarım alanlarında zaman zaman meydana gelen su baskınlarının nedenleri ve önleme olanakları üzerinde bir araştırma
A Study about reosons and preventing possibilities of flood occurred sometimes in resident and agricultural area in Ege University campus
  1. Tez No: 85568
  2. Yazar: S. CUMHUR HARPUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yağış Havzası, dere yatağı, yan dere, taşkın, menfez, Precipitation Basin, stream bed, seasonal stream, flood, culvert
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
V ÖZET EGE ÜNİVERSİTESİ KAMPUSU İÇİNDE YERLEŞİM VE TARIM ALANLARINDA ZAMAN ZAMAN MEYDANA GELEN SU BASKINLARININ NEDENLERİ VE ÖNLENME OLANAKLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA HARPUTLU, S. Cumhur Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Aziz BALCI Ağustos 1999, 101 sayfa Bu çalışmada, Bornova Yağış Havzası içerisinde yer alan Şeytan Deresi ve Kırmızı Toprak Deresi ayrıntılı olarak etüd edilmiş ve bu derelerden gelebilecek taşkınların önlenmesi için öneriler sunulmuştur. İnceleme alanı Ege Üniversitesi Kampus Alanının Kuzey ve Kuzeydoğusunda yer alıp, 20 km lik yüzölçüme sahiptir. İnceleme alanı içerisindeki Şeytan Deresi ve Kırmızı Toprak Deresi, Kampus alanı içerisinde yer alan beton kanalda birleşerek yüzey sularını Manda Çayı'na iletmektedir. Havzanın yukarı kısımlarında dere yataklarının düzgün olmayışı olası taşkınlarda meydana gelecek zararları arttırmaktadır. Bu gibi yerlerde yatak temizliği, kıyı ve taban koruma, çöp ve moloz atıklarının bırakılmasını önleme yanında yatakların kenarlarına yapılaşmanın önlenmesi ve ağaçlandırma ile taşkınlardan gelecek zararlar önlenecektir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ABOUT REASONS AND PREVENTING POSSIBILITIES OF FLOOD OCCURRED SOMETIMES IN RESIDENT AND AGRICULTURAL AREA IN EGE UNIVERSITY CAMPUS HARPUTLU, S. Cumhur M.Sc. in Agric. Eng. Supervisor: Prof.Dr. Aziz BALCI August 1999, 101. pages In this study, Şeytan Stream and Kırmızı Toprak Stream, which are existed in Bornova Precipitation Basin, have been examined with detail and suggestions have been done for preventing flood can be occurred from these streams. The investigation area is existed in the North and North-East of Ege University Campus Region and the area is 20 km2 Şeytan Stream and Kırmızı Toprak Stream, in the investigation area, are combined with in concrete canal in Campus Region and are conveyed its surface water to Manda Stream. Due to the defeat stream bed, damages from flood have been increased. In these area bed cleaning, bank and bed saving,, preventing rubbish and industrial remaining, settlement near the stream and with planting trees, damages from the flood will be able to prevent.