NATO as a transforming alliance and prospects for expansion
Değişen bir örgüt olarak NATO ve genişleme stratejileri
  1. Tez No: 53413
  2. Yazar: SİBEL HARPUTLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ATİLA ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: NATO, Avrupa Güvenlik Düzeni, NATO Genişlemesi, Genişleme Stratejisi, Transatlantik Ortaklığı. iv, NATO, European Security Order, NATO Expansion, Enlargement Strategy, Transatlantic partnership. in
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
oz DE?İŞEN BİR ÖRGÜT OLARAK NATO VE GENİŞLEME STRATEJİLERİ Harputlu, Sibel Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Atila Eralp Eyiül 1996, 157 sayfa Bu tez kapsamında, Soğuk Savaşın sona ermesinin NATO üzerindeki etkileri ve NATO' nun Avrupa'da yeni gelişmekte olan stratejik ortamın güvenlik ihtiyaçları ve gerçeklerine daha uygun hale gelmek için geçirdiği değişim incelenmektedir. Tez kapsamında, soğuk savaş sonrası dönemde NATO'ya olan ihtiyacın ve örgütün yararının azalmadığı savunulmaktadır. NATO'nun değişiminin parçalan olarak, örgütün görevindeki, askeri stratejisindeki ve yapısındaki değişim ve Amerika Birleşik Devletleri ile Batı Avrupa arasındaki yükümlülük dengesindeki değişim üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda, genişleme sorusunun, örgütün değişimim tamamlayacak önemli bir parça olduğu tartışılmıştır. Çalışma ayrıca genişleme stratejisini inceledikten sonra, genişleme konusundaki tartışmaları ve NATO uzmanlarının ve stratejistlerm tasarladığı genişleme modellerini de irdelemektedir. Yeni barışçı ve meşru bir güvenlik düzeninin Avrupa'da kurulması için kaçınılmaz partnerler olarak- NATO üyelerinin ve Rusya'nın genişleme konusundaki tutumları da detaylı olarak tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NATO AS A TRANSFORMING ALLIANCE AND PROSPECTS FOR EXPANSION Harputlu, Sibel MSc, Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Atila Eralp September 1996, 157 pages This thesis analyzes the impact of the end of the Cold War on NATO and the ensuing transformation NATO has undergone to bring itself more in line with the security needs and realities of the evolving new strategic environment in Europe. It mainly argues that the need for and the utility of the Transatlantic Alliance has not diminished in the post-Cold War era. As parts of NATO's transformation, it examines the reformulation of the mission, military strategy and structure of the alliance along with the changing balance of burden-sharing between the United States and Western Europe. Within this framework, it argues that the expansion question constitutes one central component of this renewal strategy of the Transatlantic Alliance that will complement the overall transformation. After discussing the expansion strategy, study will also address the expansion debates together with some of the possible paths contemplated by leading strategists and NATO experts. Moreover, the attitudes of NATO allies and Russia on this vital topic as inevitable partners for the establishment of a peaceful and legitimate new security order in Europe will be evaluated in depth.