Tarihi gelişim sürecinde Alevilikte Dedelik kurumu (Tunceli ve Erzincan örneği)
Historical development process Alevism religious leadership (Dedelik) agency (examples of Tunceli and Erzincan)
  1. Tez No: 323539
  2. Yazar: SEHER KONT ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHHİM YILMAZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Tarih, Religion, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Alevilik, ocak, Dersim'de ocaklar, dedelik, Alevi- Bektaşi tasav-vufu, Alevism, the cult of ?ocak, the ocaks in Dersim, Religious Leadership in Alevism, the mysticism of alevism and bektashism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZETTarihi Gelişim Sürecinde Alevilikte Dedelik Kurumu(Tunceli ve Erzincan Örneği)Seher Kont ErdoğanFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTarih Anabilim DalıYakın Çağ Tarihi Bilim DalıELAZIĞ ? 2012 Sayfa: X+115Bu çalışmada Alevliğin tarihi gelişimine kısaca değinilerek Alevi Bektaşi inan-cının karakteristik özellikleri örneklerle açıklanmaya çalışılmış, çalışma alanımız olan Dersim Aleviliği'nin inanç öğelerini Tunceli ve Erzincan bağlamında, Erzincan Büyük-kadağan köyü Ağuiçen Ocağından olan ve ataları kendi anlatılarına göre sekiz veya do-kuz nesil önce Dersim'den göç etmiş olan Mustafa Erdoğan Dede ve İsmail Erdoğan Dede, Beşsaray köyü Hıdır Abdal ocağından (Düşkünler Ocağı) Ahmet Uğurlu Dede; Tunceli Nazımiye ilçesinde ikamet eden Kal Ferat Ocağından Ali Hıdır Çetin Dede, Ovacık Koyungölü köyü Celal Abbas Ocağından Zeynel Dede, Baba Mansur Ocağından Süleyman Cevahir Dede ile yapılan görüşmeler ele alınarak Erzincan ve Tunceli örnekleri ışığında tarihten günümüze dedelik kurumunun işleyişi açıklanmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgular sonuç kısmında özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisHistorical Development Process AlevismReligious Leadership(Dedelik) Agency(Examples of Tunceli and Erzincan)Seher Kont ErdoğanThe University Of FıratThe Institute Of Social ScienceThe Department Of HistoryThis study briefly summarizes the historical development of Alawism and expla-ins Alawi Bekhtashi belief?s characteristics with examples from Tunceli and Erzincan. The interviews examine and seek to explain the functions of the institution of ?dedelik? in Alawi Bekhtashi culture with a focus on Tunceli and Erzincan. Interviews were con-ducted with Mustafa Erdogan Dede and Ismail Erdogan Dede of ?Ağuiçen Ocağı? in ?Buyukkadağan? Village of Erzincan, who told that their ancestors migrated from Der-sim eight or nine generations before; Ahmet Ugurlu Dede of Duskunler Ocagi in Bessa-ray Village; Ali Hıdır Çetin Dede of ?Kal Ferat Ocağı? in Nazimiye Province of Tunceli city; Zeynel Dede of ?Celal Abbas Ocağı? in Koyungölü Village of Ovacık Province in Tunceli; Suleyman Cevahir Dede of ?Baba Mansur Ocağı?. The findings of the study are summarized in the conclusion section.