Azerbaycan'da ehl-i haklar
The ahl-i haqq in Azerbaijan
  1. Tez No: 979105
  2. Yazar: SAYADDIN BADIROV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEKİN ŞENZEYBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ehl-i Hak, Yâresân, hak âşıkları, Alevîlik, Bektaşîlik, Ehl-i Hak, Yārsān, Lovers of the Truth, Alevism, Bektashism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, İslam mezhepleri tarihi çerçevesinde gulât (aşırı) Şiî eğilimler arasında değerlendirilen Ehl-i Hak inancının, özellikle Azerbaycan coğrafyasındaki tarihsel oluşumu ve gelişim sürecini ele almaktadır. Çalışmada, Ehl-i Hak inancının söz konusu bölgedeki toplumsal, kültürel ve siyasal koşullarla etkileşimi analiz edilmekte; bu etkileşimin, inanç sisteminin yerleşik yapısına ve bölgedeki edebî yansımalarına nasıl şekil verdiği ortaya konulmaktadır. Bu inanç sisteminin dışa kapalı doğası, mensuplarının dini ritüellerini ve öğretilerini kamuya açık alanlardan uzak bir şekilde gerçekleştirmelerine neden olmuştur. Azerbaycan edebî geleneği incelendiğinde, bu bölgenin yalnızca siyasi değil, aynı zamanda mistik ve heterodoks inanç sistemlerinin de yoğunlaştığı bir merkez olduğu görülmektedir. Özellikle Hak Âşıkları olarak bilinen halk şairlerinin hayat hikâyeleri ve eserleri, çoğunlukla Ehl-i Hak inancı ile iç içe geçmiş bir nitelik arz etmektedir. Bu durum, edebî kimliğin mistik inançlarla bütünleştiğini ve şiirsel anlatımın aynı zamanda bir inanç aktarımı işlevi gördüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical formation and development of the Ahl-i Haqq belief system classified within the history of Islamic sects as part of the ghulāt (extremist) Shiʿi tendencies particularly within the geographical context of Azerbaijan. The research analyzes the interaction of this belief system with the social, cultural, and political conditions of the region, revealing how such interactions shaped both the institutional structure of the faith and its literary reflections in the area. The esoteric and inwardoriented nature of the Ahl-i Haqq tradition has led its adherents to practice their religious rituals and transmit their teachings away from public visibility. An examination of Azerbaijani literary tradition reveals that the region functioned not only as a political center but also as a focal point for mystical and heterodox belief systems. In particular, the life stories and works of folk poets known as Hak Ashiks are often closely intertwined with the Ahl-i Haqq faith. This phenomenon illustrates the integration of literary identity with mystical beliefs, indicating that poetic expression also served as a medium for the transmission of religious doctrine.