Şî'â'ya göre Tıbb-ı nebevi rivayetleri ve Ehl-i Sünnet rivayetleri ile mukayesesi (Kitâbu Tıbbı Ehl-i Beyti'n-Nebî özelinde)
The comparison between Sunnis? narratives and Shia?s narratives of the medicine of the prophet (Hz. Mohammed (s.a.s.)) (Kitâbu Tıbbi Ehl-i Beyti?n-Nebî özelinde)
  1. Tez No: 323538
  2. Yazar: AYŞE DUMANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ ATMACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ehl-i Sünnet, Şî'â, Tıbb-ı Nebevi, Rukye, Sunnis, Shia, Medicine of the Prophet, Rukye
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
İslâm Mezheplerinin hadis algısı ve hadisi kabul şartlarında farklılıkların olduğu bilinmektedir. Özellikle mezheplerin hadis kaynaklarında yer alan rivayetlerin birbiriyle ortak olanlarının yanı sıra birbirinden tamamen farklı rivayetler de bulunmaktadır.Ehl-i Sünnet hadis kaynaklarında ?Kitâbu't- Tıbb veya et- Tıbbu'n- Nebevî? bölümleri yer almaktadır. Bunun haricinde müstakil Tıbbu'n- Nebevî'ler de telif edilmiştir. Ancak hadis kabul şartları ve rivayete verdiği değer bakımından Şî'â'nın Tıp konusuna nasıl baktığı ve Tıbbu'n- Nebevî'yi nasıl değerlendirdiği incelenmeye değerdir. Bu itibarla İmamların Tıbbı adıyla yazılmış eserler çerçevesinde Tıbb-ı Nebevî konusu Şî'â bakış açısıyla ele alınmıştır. Bu itibarla İmamların Tıbbı adıyla yazılmış eserler çerçevesinde Tıbb-ı Nebevî konusu içinde yer alan Rukye rivâyetleri (Şifa Hadisleri) İslam düşünce geleneğinin iki büyük ekolü olan Ehl-i Sünnet ve Şî'â hadis kaynakları arasında mukayeseli olarak ele alınıp değerlendirmesi yapılmıştır.Hz. Peygamber'in tıbbi tavsiyeleri içerisinde Rukye hadislerinin Şî'â'da nasıl değer bulduğu ve bu mezhep mensuplarının Rukye'ye yüklediği ilmi ve dini değer, bu konuda yazılmış eserlerde yer alan rivayetlerden hareketle açıklığa kavuşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisThe comparıson between sunnıs? narratıves and shıa?s narratıves of the medıcıne of the prophet (Hz. Mohammed (s.a.s.))(Kitâbu Tıbbı Ehl-i Beyti?n-Nebî Özelinde)Ayşe DUMANLIFırat UniversityInstitute of Social SciencesMajor Field of Study of Basic Islamic SciencesField of HadithElazığ - 2012, Page: XII + 178It is a known fact that there are some differences between the perception of hadith and the conditions for the acceptance of hadith in Islamic Madhabs. Especially, some of the narratives within the sources of hadith in different madhabs are same but some are completely different from each other.In Sunni hadith sources, there are chapters of ?The Book of Medicine or The Medicine of the Prophet?. Other than that, some books were published in the name of ?Medicine of the Prophet? seperately. However, in respect to the importance he pays for the conditions for the acceptance of hadith and the narrative, Shia?s opinion for Medicine and his evaluations of Medicine of the Prophet are worth examining. In this respect, within the framework of the books named ?The Medicine of Imams?, the subject of ?Medicine of the Prophet? is examined according to Shia?s point of view. In this respect, within the framework of the books named ?The Medicine of Imams?; The Narratives of Rukye (Healing Hadiths) which is a subtopic of ?Medicine of the Prophet? is evaluated through comparison between two major schools of Islamic tradion of thought which are based on Sunni and Shia hadith sources.With respect to the medical advices of Hz. Mohammed, the reason behind the value of the Hadiths of Rukye in Shia and Shiis? understanding of wisdom and religious value for Rukye; are clarified according to the narratives within the books of this field.