Sosyal Güvenlik Kurumu açısından hemodiyaliz tedavisi ekonomik yükü
Economic burden of hemodialysis treatment in terms of Social Security Institution
- Tez No: 323550
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİMTEN MALHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sigortacılık, İşletme, Health Care Management, Insurance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: ESRD, RRT, The cost of hemodialysis patient, SSI
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Uluslararası kabul edilmiş tanımlarda kronik böbrek hastalığı (KBH), böbreklerde üç aydan daha uzun süreli yapısal ve işlevsel anormalliğinin bulunması olarak tanımlanmaktadır (National Kidney Foundation, 2002; Zoccali ve diğerleri, 2010). Kronik böbrek hastalığı, şiddetine göre beş evrede değerlendirilir. Bu evrelere göre; Evre 5 ve Renal Replasman Tedavisi başlanmış ise veya Glomerüler Filtrasyon Hızı 5 ml/dakika altında olması durumunda hastalık, son dönem böbrek yetersizliği (SDBY) olarak değerlendirilir (Zoccali ve diğerleri, 2010; Winearls, 2003). KBH'nın önlenmesi ve/veya erken evrelerde yakalanarak SDBY'ne ilerleyişin yavaşlatılması oldukça önemlidir (McClellan ve diğerleri, 1997; Hsu, Chertow, 2000; Çınkır, 2011). RRT'nin başlanmasının gecikmesi, RRT'den sağlanacak yararları olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla KBH hem hastanın yaşam kalitesine getirdiği yük ile hem de finansal olarak devlete, sağlık kurumlarına ve topluma yük getirmesi ile gündemdedir. Genel sağlık sigortası uygulamasına geçilmesi ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu tek ödeyici kurum olmuştur. RRT olarak hemodiyaliz tedavisinin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan yükünü tespit etmek bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Hastalık Maliyeti Metodolojisi kullanılarak yapılan çalışmada hemodiyaliz tedavisinin ortalama 1 yıllık hasta maliyeti SGK perspektifinden 26.937,70 TL bulunmuştur.AnahtarKelimeler: SDBY, RRT, Hemodiyaliz Hasta Maliyeti, SGK
Özet (Çeviri)
According to the international descriptons which have been accepted, Chronical Kidney Dissease (CKD) has been descripted as physical and functional abnormalities sinc more than three months (National Kidney Foundation, 2002; Zoccali et al, 2010). CKD evaluates in five stages according to it?s severity. With regards to these stages the sickness has beeb evaluated as End stage Renal Dissease (ESRD) if it?s 5 th stage and has been started the Renal Replacement Therapy or at the condition of Glomerular Filtration Rate is the less from 5 mL/min (Zoccali et al, 2010; Winearls, 2003). It is very important that to prevent CKD and/ or to get slow of improring to ESRD by catching it in earlier stages (McClellan et al, 1997; Hsu, Chertow, 2000; Çınkır, 2011). It has been affected as negative which will be able to take the benefits of RRT, if the RRT starts late. Therefore the CKD is on the front burner ever it brings a loud into the patient?s life or it brings a loud in to the government, health center and people as financial. Social Security İnstution (SSI) had been solely payer administration with passing to the apply of General Health İnsurance. The main aim of this study to fix the loud to the SSI of hemodialysis therapy as RRT. From the SSI?s perpective, the one year average cost of hemodialysis patient has been found 26.937.70 TL at this study using methodology of dissease cost.