Sezai Karakoç'ta medeniyet kavramı
Concept of civilization in Sezai Karakoç
- Tez No: 323574
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEZAİ COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sezai Karakoç, Medeniyet Kavramı, İslam Medeniyeti, Batı Medeniyeti, Doğu Medeniyeti, Sezai Karakoç, Concept of Civilization, Islamic Civilization, Western Civilization, Eastern Civilization
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Ülkemizden başlayarak, geniş planda İslam medeniyeti havzasında, düşünce, bilim, kültür ve sanat alanlarında zamanın imkanlarıyla, ait olduğu medeniyete özgün ürünler verebilecek bir atılımı ve beraberinde getireceği açılımı ortaya koyabilecek bir ruh gerekmektedir. Bu açılım/atılım, ait olduğumuz medeniyeti/hayatı anlamak ve anlamlandırmakla başlamalıdır. Bu da tarihte olduğu gibi insan hayatının değdiği her alanın, ait olduğu medeniyeti referans alarak yeniden tanımlanması; doğruların korunup, eksiklerin eklenip, yanlışlarından arındırılması yoluyla gerçekleştirilebilir. Bu yoldan hareketle soruna kendi adını veren `medeniyet' kavramının İslam Medeniyeti çerçevesinde ne olduğunu ortaya koymakla çalışmamıza başlıyoruz.Bu çalışmada medeniyet kavramının tarih boyunca hangi anlamlarda kullanıldığı ve geçirdiği dönüşümlere ek olarak değişik düşünürlerce hangi anlamlarda kavramlaştığına bakacağız. Ardından Sezai Karakoç'un medeniyet anlayışını yani medeniyet ne demektir, nasıl olmalıdır gibi soruların cevabını İslam Medeniyeti ve Aydınlanma sonrası Batı Medeniyetinden örneklerle zaman zaman karşılaştırmalı olarak inceleyeceğiz. Sonuç olarak, bütün bunlardan hareketle Sezai Karakoç'un perspektifinden medeniyet kavramını çevreleyen sınırları çizmeye çalışacak ve bu kavrama kapsayıcı bir tanım ortaya koyacağız.
Özet (Çeviri)
Considering Turkey as a starting point, in Islamic Civilization, a new understanding which is capable of producing unique products in philosophy, science, culture and art is necessary. This kind of understanding should begin with analysis of the civilization that we belong. Analysis should be done by redefining every aspect of human life. It should complete the missing points and rehabilitate wrong points.In this thesis work, we aim to define 'civilization' concept in Islamic Civilization. Here we will give different meanings and transformation of 'civilization' concept throughout the history in the first phase. We will also explain significant philosopher's views about 'civilization'. In the second phase we will explore answers to the Sezai Karakoc's questions of 'what's is civilization, how should it be formed?' During this exploration we will comparatively analyze examples from Islamic and Western Civilization. Finally we will dive into Sezai Karakoc's understanding of 'civilization'. We will put a frame to his perspective on the term and make an inclusive definition of 'civilization'.