Turning enemies into friends: The change in Turkey's relations with Kurdistan Regional Government between 2007-2011
Düşmanları dosta çevirmek: Türkiye ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasındaki ilişkilerde 2007-2011 yılları arasında yaşanan değişim
  1. Tez No: 323594
  2. Yazar: MİNHAC ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Dış Politikası, Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, Türkiye'nin Irak Politikası, Türk Kürt İlişkileri, Turkish Foreign Policy, Kurdistan Regional Government, Turkey?s Iraq Policy, Turkish Kurdish relations
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tezde amacım Türkiye'nin ve Irak'ın kuzeyinde kurulan Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) ile ilişkilerinde 2007 ve 2011 yılları arasında yaşanan değişimin nedenlerini ve nasıl gerçekleştiğini anlamlandırmak ve açıklamaya çalışmaktı. Tezin birinci bölümünde Türk Dış Politikasındaki paradigmal değişimi ve oluşan bu yeni anlayışta Irak ve KBY'nin yerini inceledim. İkinci bölümde Türkiye'nin KBY ile ilişkilerini dönüştürmesinin arkasındaki amaçları ve nedenleri anlatmayı amaçladım. İlişkilerde meydana gelen değişimin uluslararası ve bölgesel yansımalarını özellikler Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesinden sonraki döneme ilişkin öngörülere yoğunlaşarak inceledim.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine why and how the relations between Turkey and Kurdistan Regional Government has underwent a drastic change. Firstly, I briefly tell about the paradigmal change in Turkish foreign policy understanding and the place of KRG along with Iraq in this novel vision. In the second chapter I present the motivations and ambitions of Turkish side to transform its relations with the KRG. The changing relations? reflections on international and regional politics are analyzed in the third chapter with a special emphasis on the predictions for the period after US withdrawal from Iraq.