Iraqi-Turkish economic and poltical relations between 2003 and 2011
Irak-Türkiye ekonomik ve siyasi münasebetleri 2003 - 2011 arasında
- Tez No: 323595
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET LUTFULLAH KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Irak, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Enerji, Savaş, Su sorunları, Ticaret, Kürtler, mezhepsel bölünme, Iraq, Turkey, Untied States of America, Energy, War, Water issues, Trade, Kurds, Sectarian division
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ABD'nin 2003 Irak işgali sonrasında Irak ile Türkiye arasındaki münasebetleri siyasi ve iktisadi sahadaki cihetleriyle ele almayı hedefleyen bu tez, bilhassa Arapça neşriyatı kullanarak mevzu ile alakalı mevcut araştırmalara kıyasla daha farklı bir çalışma olma iddiası taşımaktadır.İki ülke arasındaki ticari münasebetler 2003 ila 2011 arasında ciddi ölçüde irtifa kazandı. Bu ekonomik ilişkilerin en mühim esasları bu tezde tahlil edilecektir. Bilhassa enerji ve ticaret sahasında, iki ülkenin artan milli enerji talebinden dolayı stratejik unsurlara sahip olmaları ve küresel enerji arzından doğan tezahürün aralarındaki münasebetlere tesirine temas edilecektir.Mevcut tez, 2003 sonrası Irak ve Türkiye arasındaki siyasi münasebetleri gerçekçi bir yol üzerinde tahlil etme maksadına binaen giderek artan mezhepçilik meselesi ve milli hassasiyetleri de ihtiva etmektedir. Irak'ın mezhep ve güvenlik meselesi Türkiye ile olan siyasi münasebetlerine tesir etmektedir. İhtilafları gidermek, komşu ülkelerle münasebetleri geliştirmek ve Türkiye'nin komşuları arasındaki ilişkileri iyileştirmek gibi hedefleri olan Türkiye'nin yeni dış siyaseti ile etkileşim noktasında tüm bunların ifade edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis will try to highlight the relations between Iraq and Turkey in the field of politics and economy after the U.S. invasion of Iraq in 2003, with specially-directed reference of Arabic published sources; this indeed being the intended originality to compare with to the already-existing studies on the subject.The economic relations between the two countries intensified substantially between 2003 and 2011. The most important pillars of development in economic relations have been discussed and analyzed in this thesis, especially in the areas of energy and trade since both countries represent strategic elements in the light of the growing energy demand at the domestic level of the two countries, as well as in the omission of the important issues in global energy supply and its effects on the relationships between them.As for the political aspect in the relations between Iraq and Turkey, the current thesis may be one of the academic efforts that analyzes the relations between the two countries after 2003 in a realistic way without avoiding the issues that raised sectarian or national sensitivities. Politics in Iraq reflected its security and sectarian reality on relations with Turkey. It was necessary to refer to these things that interacted with the new foreign policy of Turkey, which was built on ending the problems, improving relations with neighboring countries and improving relations between the neighboring countries of Turkey.