İlköğretim Okulu yöneticilerinin denetim inançları ile iş doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship examination between Primary School managers? supervision beliefs and job satisfactions
  1. Tez No: 323607
  2. Yazar: CENNET KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim İnançları, İş Doyumu, Supervision Beliefs, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Eğitim sisteminin en önemli öğesi olan denetim ile ilgili çalışmalar oldukça fazladır. Fakat denetim anlayışının ve uygulamalarının önemini belirten denetim inançları konusunda araştırmalar oldukça sınırlıdır. Bu araştırmada ilköğretim okulu yöneticilerinin denetim inançları ile iş doyumları arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada ilköğretim okulu yöneticilerinin denetim inançları ve iş doyum düzeyleri; okul yöneticilerinin denetim inançları ve iş doyumlarının cinsiyet, meslekteki hizmet süresi, branş, öğrenim durumu, okuldaki görev sürelerine, medeni durum ve okulun sosyoekonomik çevresine göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir.Bu amaçla Konya ilinde görev yapan ilköğretim okulu yöneticilerinden seçilen 394 okul yöneticisi ve 379 okul müdür yardımcısına ?Minnesota iş doyum ölçeği? ve Yılmaz vd. (2007) tarafından hazırlanan ?Denetim İnançları Ölçeği? ve uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 14 ile çözümlenmiştir.Araştırma sonucunda; okul yöneticileri demokratik denetim inancına sahipken, orta düzeyde iş doyumuna sahip olduğu, okul yöneticilerinin denetim inançları ile iş doyumları arasında negatif yönde bir ilişki bulunmaktadır.Okul yöneticilerinin denetim inançlarının yaşlarına, kıdemlerine, branşlara ve okulun sosyoekonomik çevresine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği; ancak cinsiyet, öğrenim durumları, bulunduğu okuldaki görev süresi, medeni durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermediği; iş doyumlarında ise meslekteki hizmet süreleri, branş, öğrenim durumları ve okulun sosyoekonomik durumuna göre anlamlı bir farklılık gösterdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
There are quite many studies about the inspection which is the most important element of the education system. However,the researches on the subjects that indicate the importance of supervision understanding and applications are quite limited. In this research it?s aimed to determine the relationship between primary school managers? supervision beliefs and job satisfaction. In this research it?s analysed that primary school managers? supervision beliefs and job satisfaction whether differentiates in terms of gender, service time in the profession, branch, levels of education, periods of duty at school, marital status and socioeconomic of school.For this purpose, managers who work in the province of Konya, 394 school principals and 379 deputy director of the school were selected“Minnesota job satisfaction scale”and Yilmaz et al. (2007) prepared by the“Supervision Beliefs Scale”and applied. Data obtained from the research was analysed with SPSS14.As a result of this research it?s concluded that school administrators have mid-level job satisfaction while they have the democratic supervision belief, there is a relationship in negative correlation between the school administrators? supervision beliefs and job satisfaction.It?s concluded that school managers? supervision beliefs? varies significantly according to their age, branch, service time in the professions, socioeconomic of school; not differentiating according to their gender, levels of education, periods of duty at school, marital status; showing significant difference in their job satisfaction according to their service time in the profession, branch, levels of education and socioeconomic of school.