Dislipidemi'de endokrin hastalık sıklığının araştırılması
Investigation of endocrine disease frequency in dyslipidemia
  1. Tez No: 324055
  2. Yazar: VOLKAN ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR AKÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Dislipidemi, endokrin hastalık sıklığı, ateroskleroz, dyslipidemia, the frequencies of endocrine disorders, atherosclerosis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZETDislipidemi dolaşımdaki lipid düzeylerinin anormal olmasıdır. Dislipidemi ve sebep olduğu aterosklerozis günümüzde kardiyovasküler mortalite ve morbiditeyi etkileyen en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Özellikle diğer risk faktörleri (obezite, hipertansiyon, aile hikâyesi, sigara, diabet, sedanter yaşam tarzı v.b.) ile birlikte olduğunda risk daha da artar. Çalışmamızda dislipidemi saptanan hastalarda diabet, hipertansiyon, obezite, hiperürisemi, insülin direnci ve tiroid fonksiyon bozukluğu gibi endokrin hastalıkların sıklıklarının incelenmesi amaçlanmıştır.Çalışmaya yaş ortalaması 48,9±14.7 yıl olan dislipidemik 200 hasta ile dislipidemi saptanmayan ve dislipidemi tedavisi almayan yaş ortalaması 31,4±16,9 yıl olan 23 sağlıklı kişi alındı. Antropometrik ölçümlere bakıldı, total kolesterol, trigliserid, LDL kolesterol, HDL kolesterol, serbest T4, TSH, ürik asit, insülin, açlık kan glukozu, HBA1C düzeyi çalışıldı.Dislipidemik grubunun T.kolesterol, trigliserid ve LDL-kolesterol değerleri Kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,0001). HDL değeri kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu (p=0,0001). Dislipidemik grubunun HOMA-IR, HbA1C, BKİ ve ürik asid değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı yükseklik saptanırken (p0,05). Dislipidemik grupta hipertansiyonu olan 85 hasta (%42,5) saptanırken kontrol grubunda hipertansiyonu olan 1 hasta (%4,3)saptandı. Hasta ve kontrol grubu arasında hipertansiyon görülme sıklığı açısından istatistiksel olarak anlamlı yükseklik saptandı (p=0,0001).Dislipidemi değerlendirilmesi yapılırken kişideki özel durumlar ve diğer hastalıklar dikkate alınmalı ve ölçülen lipid değerleri bunu göre değerlendirilmelidir. Özellikle kardiyovasküler hastalık riskini arttıran ve /veya lipid bozukluğu yapan durumlar dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAbnormal levels of plasma lipids is called as dyslipidemia. Nowadays, dyslipidemia and dyslipidemia-induced atherosclerosis are the most important factors affecting cardiovascular mortality and morbidity. The risk increases even more with other risk factors such as obesity, hypertension, family history, smoking, diabetes and sedentary lifestyle. İn our study, it is aimed to investigate the frequencies of endocrine disorders such as diabetes, hypertension, obesity, hyperuricemia, insulin resistance and thyroid dysfunction in dyslipidemic patients.200 dyslipidemic patients with mean age of 49.9±14.7 years and 23 healthy non-dyslipidemic subjects with mean age of 31,4±16,9 years who have no treatment for dyslipidemia before were included in the study. The anthropometric measurements of all participants. were recorded. Blood samples were taken from them and total cholesterol, triglyseride, LDL cholesterol, HDL cholesterol, free T4, TSH, uric asid, insülin, fasting plasma glucose and HbA1C levels were studied.Total cholesterol, triglyceride and LDL-cholesterol levels of dyslipidemic group was significantly higher than the control group statistically (p=0,0001). HDL levels of dyslipidemic group were significantly lower than the control group (p = 0.0001). İn dyslipidemic group, Although there was a statistically significant increase in HOMA-IR, HbA1C, BMİ and uric acid levels, there was no statistically significant difference in TSH and HOMA-IR levels. İn dyslipidemic group 85 patients (42,5%) were detected who has hypertension, but in control group there was only 1 patient (4,3%) with hypertension. The frequency of hypertension between the patient and control groups were statistically significantly difference (p = 0.0001).While evaluating dyslipidemia ,individual special conditions and concomitant diseases must be considered and lipid levels must be evaluated according to these factors. Particularly conditions which increase the risk of cardiovascular disease and / or lipid disorders should be considered.