Egzantrik egzersiz stresi ve östrojenin sıçan testisleri üzerine histopatolojik etkileri
Histopathological effects of eccentric exercise stress and estrogen on rat testis
  1. Tez No: 324056
  2. Yazar: JALE SELLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun egzersiz, Testis, Sıçan, Histopatoloji, Intensive Exercise, Testis, Rat, Histopathology
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZETÇalışmamızda bir biriyle ilgili üç farklı konuyu inceledik. İlk konumuz uygun fizikselegzersiz idi. Literatürde fiziksel egzersiz genel sağlığı, fiziksel yeteneği ve vücudun iyi olmahalini sürdüren veya geliştiren herhangi bir bedensel aktivite olarak açıklanmıştır. Egzersizuygun kurallara göre yapıldığında insan için sağlıklı kiloyu koruma, fizyolojik sağlığıartırma, bazı hastalık risklerini azaltma ve bağışıklık sistemini güçlendirme gibi çok yararlarsağlar. Düzenli yapılan egzersizlerin beyin fonksiyonları ve sağlıklı mentalite üzerine faydalıetkileri de literatürde yer almaktadır. Ayrıca günlük hayatımızda görülme sıklığı gittikçeartmakta olan, yüksek tansiyon, obezite, kalp hastalığı, Tip 2 diyabet, uykusuzluk vedepresyon gibi ciddi ve yaşamı tehdit eden kronik koşulları engellemeye yardımcı olabilir.İkinci konumuz uygun olmayan-yanlış fiziksel egzersizle ilgili idi. Bu kavram, sporterminolojisindeki“yoğun”veya“ağır fiziksel egzersiz”gibi kelimelerle tanımlanmaktadır.Dış kaynaklı her türlü uyaranın metabolik süreçleri etkileyerek strese sebep olduğu biyolojidebilinen genel bir kuraldır. Bu yeni durumun üstesinden gelmek için insan vücudu adaptasyonmekanizmalarını kullanır ve durumun şiddetine bağlı olarak başarılı olabilir veya olmayabilir.Bu dinamik süreç, diğer mekanizmaların yanısıra, hormonal sisteminde adaptif yanıtlarınıgerektirir. Normal koşullar altında dış uyaranlar (stres) başlangıçta otonom sinir sistemiaktivasyonuna neden olmaktadır. Otonom sinir sistemi aktivasyonu hipotalamus-hipofizeksen aktivasyonu uyarır. Hipotalamus-hipofiz ekseni nöroendokrin sisteminin önemli birparçası olarak birçok hayati öneme sahip süreçlerin kontrolü ve düzenlenmesindensorumludur. Hipotalamus-hipofiz-testis eksenindeki strese cevap olarak testislerde hemmorfolojik, hem de hormonal yanıtlarda değişiklikler ortaya çıkabilir.Üçüncü konumuz, özellikle egzersiz sırasındaki performansı artırmak için anabolikandrojenik steroidler (Anabolic-Androgenic Steroids - AAS) doping ajanların kullanımı idi.AAS`nın erkekteki maskülinizasyon, kadınlarda düşük doğurganlık ve jinekomasti,hipertansiyon, ateroskleroz, kan pıhtılaşması, sarılık, tümörler, psikiyatrik ve davranışsalbozukluklar gibi yan etkileri bilinmektedir ve bu yan etkiler olduğundan daha azaçıklanmıştır. Bu çalışmada, biz testis üzerinde anabolik androjenik steroidlerden olanekzojen östrojenin yan etkilerini incelemeye çalıştık.Deneyin başında 36 adet 12 haftalık erkek Sprague Dawley sıçanları rastgele olaraküç gruba ayırdık; i) egzersiz yapmayan grup, ii) yoğun egzersiz yapan ve 1 saat sonraincelenen grup, iii) yoğun egzersiz yapan sonrası 48 saat incelenen grup.Deneyin ikinci aşamasında, egzersiz yaptırılmayan grup iki alt gruba ayrıldı. Bir altgruba plasebo solüsyon (50 ml saf etanol + 100 ml susam yağı) (n=6), ve diğer alt gruba 10?g/kg gün östrojen solüsyonu (3 mg 17-ß Estradiol + 50 ml mutlak etanol + 100 ml susamyağı) (n=6), 30 gün boyunca intraperitoneal olarak verildi.Yoğun egzersizden 1 saat sonra incelenen grup iki alt gruba ayrıldı: Bir alt grubaplasebo solüsyon (50 ml saf etanol + 100 ml susam yağı) (n=6), ve diğer alt gruba 10 ?g/kggün östrojen solüsyonu (3 mg 17-ß Estradiol + 50 ml mutlak etanol + 100 ml susam yağı)(n=6), 30 gün boyunca intraperitoneal olarak verildi.Yoğun egzersizden 48 saat sonra incelenen grup iki alt gruba ayrıldı: Bir alt grubaplasebo solüsyon (50 ml saf etanol + 100 ml susam yağı) (n=6), ve diğer alt gruba 10 ?g/kggün östrojen solüsyonu (3 mg 17-ß Estradiol + 50 ml mutlak etanol + 100 ml susam yağı)(n=6), 30 gün boyunca intraperitoneal olarak verildi.Bu çalışmada, üç temel değerlendirme kriteri örneklerin analiz için kullanıldı. Bunlar:1) geleneksel ışık mikroskobu ile histopatoloji, 2) immünohistokimya ve 3) stereolojikölçümler.Bulgularımız testiste sperm üretiminin yoğun fiziksel egzersizden (özellikle yoğunegzersizden 48 saat sonrası incelenen grup) etkilendiğini göstermektedir. Bir başka önemlibulgu, 17-ß Estradiol`ün yoğun egzersizden etkilenen gruplarda koruyucu etkilerininolmamasıdır.Mevcut bulgulara dayanarak, yoğun egzersiz ile birlikte performansı artırmak içinekzojen alınan anabolik androjenik steroidlerin spermatogenezi etkileyerek infertilteye yolaçabildiği önerebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this study we examined three different topics related to each other. First issue wasappropriate physical exercise. In literature physical exercise is described as -any bodilyactivity that maintains or enhances general health, physical ability and wellness of the body?.When exercise is done according to appropriate rules, it provides a lot of benefits for humanbeing such as maintaining a healthy weight, promoting physiological well-being, reducingrisks of certain diseases and strengthening the immune system. Beneficial effects of regularexercise on brain functions and healthy mentality have also described in literature. It alsomay help prevent serious and life-threatening chronic conditions such as high blood pressure,obesity, heart disease, Type 2 diabetes, insomnia, and depression of which the prevalence isincreasing in our daily life.The second issue was about inappropriate physical exercise. This concept has beendescribed in sport terminology as -intensive? or -strenuous physical exercise?. There is ageneral rule in biology: any kind of external stimulus causes stress by affecting metabolicprocesses. Human body uses new adaptation mechanisms to overcome this new situation anddepending on the severity of the condition it may be successful or not. In addition to othermechanisms, this dynamic process requires, adaptive responses of the hormonal systems.Under normal conditions external stimuli (stress) lead to autonomic nervous systemactivation in the beginning. The autonomic nervous system activation stimulates activation ofthe hypothalamic?pituitary axis. Hypothalamic-pituitary axis is a major part of theneuroendocrine system that controls and regulates many vital body processes. In response tostress on hypothalamic-pituitary-testicular axis both morphological and hormonal testisdisruptions occur.Our third issue was about the using of doping agents, particularly anabolic androgenicsteroids (AAS) to increase performance during exercise. There are substantial, under-reportedof the side effects of AAS such as masculinization in males, reduced fertility andgynecomastia in females, hypertension and atherosclerosis, blood clotting, jaundice,neoplasms, psychiatric and behavioural disorders in both females and males. In this study, weonly tried to describe the side effects of exogenous estrogen, an anabolic androgenic steroidon testes.We randomly divided thirty six twelve weeks-old male Sprague Dawley rats intothree groups at the beginning of experiment including i) non-exercise group, ii) groupexamined 1 hour after intensive exercise and iii) group examined 48 hours after intensiveexercise.In the second phase of the experiment, the non-exercise group was divided into twosubgroups. One subgroup was given placebo solution (50 ml pure ethanol + 100 ml sesamumindicum) (n:6) and the other subgroup 10 ?g/kg day 17ß-Estradiol solution (3 mg 17-ßEstradiol + 50 ml absolute ethanol + 100 ml sesamum indicum) (n:6) intraperitoneally for 30days.The group examined 1 hour after intensive exercise was divided into two sub groups:one sub group was given placebo solution (50 ml pure ethanol + 100 ml sesamum indicum)(n:6) and the other sub group 10 ?g/kg day 17ß-Estradiol solution (3 mg 17-ß Estradiol + 50ml absolute ethanol + 100 ml sesamum indicum) (n:6) intraperitoneally for 30 days.The group examined 48 hours after intensive exercise was also divided into two Onesubgroup was given placebo solution (50 ml pure ethanol + 100 ml sesamum indicum) (n:6)and the other subgroup 10 ?g/kg day 17ß-Estradiol solution (3 mg 17-ß Estradiol + 50 mlabsolute ethanol + 100 ml sesamum indicum) (n:6) intraperitoneally for 30 days.In this study, three basic evaluation criteria were used for analyzing the samples,namely: 1) histopathology by conventional light microscopy, 2) immunohistochemistry, 3)stereological measurements.Our results show that spermatogenesis in testes were affected from intensive physicalexercise, especially in the group examined 48 hour after intensive exercise. Anotherimportant finding was that 17-ß Estradiol did not provide beneficial effect to the groupsaffected by intense exercise.Based on the present findings, it may be suggested that intensive exercise combinedwith the use of exogenous anabolic androgenic steroids to improve performance may lead toinfertility by affecting spermatogenesis.