Kognitif bozukluğun eşlik ettiği multipl sklerozlu hastalarda perfüzyon ağirlikli manyetik rezonans görüntüleme
Perfusion weighted magnetic resonance imaging in patients with cogntive impaired multipl sclerosis
- Tez No: 324062
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT EREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Multiple Sclerosis, Magnetic Resonance Imaging, Perfusion
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZETMultipl skleroz (MS) genç eri?kinlerde travmatik olmayan nörolojik fonksiyon kaybının önde gelen nedenidir. MS hastalarında uzun dönemde beyaz cevherin etkilenmesine bağlı deği?ik derecede nörolojik sekeller olu?ması beklenmektedir. Perfüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme (PA-MRG) son dönemlerde kullanıma giren ve santral sinir sisteminin mikrovasküler dola?ımını değerlendirmeye yarayan bir manyetik rezonans görüntüleme yöntemidir. Çalı?mamızda kognitif bozukluğun e?lik ettiği klinik testler ile kanıtlanmı? MS hastalarda serebral beyaz cevherdeki perfüzyon deği?ikliklerini göstermeyi ve bu deği?ikler ile klinik testler arasındaki korelasyonun varlığını ara?tırmayı planladık.Bu amaçla belirlenen 25 hasta ve 25 kontrol grubuna, EDSS ve MFSC testlerinin uygulanmasını takiben PA-MRG yapıldı. Tüm olgulardan serebral kan volümü (CBV), serebral kan akımı (CBF) ve ortalama transit zamanı (MTT) haritaları elde edildi. Elde edilen değerler bakımından hasta ve kontrol grubu kar?ıla?tırıldı. Ayrıca perfüzyon değerleri ile klinik testler arasındaki olası korelasyon istatistiksel olarak ara?tırıldı.Çalı?mamızdan elde edilen sonuçlara göre CBV değerleri bakımından kontrol ve hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlendi (p< 0.01).
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMultiple sclerosis (MS) is one of the leading causes of neurological function deterioration in young adults. Various degrees of neurological sequelae are expected to be occurring in MS patients due to effected white matter disease in long term. Perfusion weighted magnetic resonance imaging (PW-MRI) is a novel magnetic resonance imaging technique which is used in evaluation of the micro circulation of the central nervous system. In our study we aimed to demonstrate the perfusion changes in white matter in MS patients that have proven cognitive impairment and also searched the possible statistical correlation between clinical tests and perfusion parameters.Patient group and control group consisted of 25 cases per group. EDSS and MSFC tests are applied both groups followed by PW-MRI. Cerebral blood volume (CBV), cerebral blood flow (CBF) and mean transit time (MTT) maps were acquired from all cases. Patient and control group was compared regarding the perfusion parameters and possible correlation between clinical tests and perfusion parameters was also investigated.Results showed that there was statistically significant difference between patient and control group regarding the CBV values (p< 0.01). There was also a weak correlation between MSFC score and CBV values (r: 0.64, p< 0.05).The study data provided that, PW-MRI is a novel paraclinical imaging modality which can be used to follow-up MS patients and has a potential in evaluation of treatment response as well as follow up in disease course with the aid of technological advances.