Cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin mizah tarzları ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin saptanması
Determining of the relationship between the humor style and burnout levels of the nurses working in sergical clinics
- Tez No: 324110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi Hemşireliği, Mizah Tarzı, Tükenmişlik, Surgical Nursing, Humor Style, Burnout
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZETAraştırma, Cerrahi kliniklerinde çalışan hemşirelerin mizah tarzları ile tükenmişlik durumları arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma kapsamına Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi, Başkent Üniversitesi Konya, Adana ve İstanbul Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin cerrahi kliniklerinde çalışan lisans mezunu 250 hemşire alınmıştır. Araştırmada Sosyo-Demografik ve Mesleki Özellikleri saptamaya yönelik Soru Formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Mizah Tarzları Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi SPSS 15.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Verilerin istatiksel analizlerinde, yüzde ve frekansları hesaplamaları, betimsel istatistik yöntemleri, Kruskall Wallis H ve Wilcoxon, Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayıları hesaplanması, Tek Yönlü Varyans %91,6'sı kadın, %69,2'si 20-29 yaş aralığında, %60.0'ı bekar, %89.2'si çekirdek aileye sahip, %62.8'si mesleği isteyerek seçmiş,%69.6'sının başka bir kurumda iş deneyimi mevcuttur. Hemşirelerin %60.0'ı yapmış oldukları işten memnun olduklarını belirtirken %41.2'si tükenmişlik hissettiklerini,%69.2'si mizahın tükenmişlikle baş etmede etkili bir yöntem olduğunu düşündüklerini belirtmişlerdir. Çalışmamızda şu anda çalıştığı işten memnun olmayan hemşirelerin duyarsızlaşma ve duygusal tükenme alt boyutları ortanca değerleri , işinden memnun olan hemşirelerin ise kişisel başarı alt boyutu ortanca değeri daha yüksektir. Mizahın tükenmişliği önlemede etkili bir yöntem olarak gören hemşirelerde duygusal tükenme ve duyarsızlaşma ortalamaları daha düşük, kişisel başarı ortalamaları daha yüksektir. Saldırgan ve Kendini yıkıcı mizah tarzlarını kullanan hemşirelerde duyarsızlaşmanın arttığı, kişisel başarının azaldığı saptanmıştır. Araştırmada hemşirelerin tükenmişlik yaşadıkları ve mizah kullanımının tükenmişliği azaltmada bir yöntem olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis study was made to define the relationship between the humor styles and burnout levels of the nurses working in surgical clinics. The research included 250 university graduate nurses employed in surgical clinics within the Practice and Research Centers of Başkent University Ankara Hospital, Başkent University Konya, Ankara and Istanbul.For this research, the Questionnaire for Defining Socio-Demographic and Occupational Qualities, Maslach Burnout Questionnaire and Humor Styles Questionnaire were used. SPSS multi-task statistics program was used to evaluate the data. Kruskall Wallis H and Wilcoxon, Pearson Moment Correlation Coefficient and ANOVA (which is one of the One-Way Variance Analyses) were used to calculate the percentage and frequency in the statistical analysis of the data. According to the research results, 91,6 % of the nurses were female, 69,2 % in 20-29 age span, 60,0 % were single, 89,2 % had a nuclear family, 62,8 % chose the job willingly and 69,6 % had work experience in another institution. 60.0 % of the nurses stated that they were satisfied with their job, 41,2 % expressed burnout and 69,2 % expressed that they believed humor was an efficient method to cope with burnout. In our study, nurses not satisfied with their job ranked high in the subcategory of desensitization and emotional burnout while those with job satisfaction ranked high in the subcategory of personal success. Nurses who think humor as an efficient method to prevent burnout ranked lower in the category of emotional burnout and desensitization but higher in personal success. It was observed that desensitization increased and personal success decreased in nurses who use aggressive and self-defeating humor styles. The research found out that nurses do experience burnout and humor can be employed as a method to reduce it.