Cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin COVIDF-19 pandemi dönemindeki depresyon düzeyleri ile mizah tarzları arasındaki ilişki
The relationship between depression levels and humor styles of nurses working in surgical clinics during the COVİD-19 pandemic process
  1. Tez No: 708826
  2. Yazar: İMREN BAPLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUNİDA DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Cerrahi, COVİD-19, Depresyon, Mizah Tarzları, Nurse, Surgery, COVID-19, Depression, Humor
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu araştırma cerrahi hemşirelerinin COVİD-19 pandemisindeki depresyon düzeyleri ile mizah tarzları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişkisel olarak yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini; Muş Devlet Hastanesi cerrahi kliniklerinde çalışan 119 hemşire oluşturdu. Örneklem hesaplaması yapılmayıp evrenin tamamına ulaşıldı. Ağustos 2020 – Aralık 2021 tarihleri arasında yapılan araştırmada veriler Kişisel Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçeği ve Mizah Tarzları Ölçeği ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde ANOVA, t testi, Kolmogorov Smirnov Testi, Duncan testi, kolerasyon ve regresyon analizleri kullanıldı. Bulgular: Çalışma sonucunda cerrahi hemşirelerinin %48.7'sinde orta düzeyde depresyon saptandı. Katılımcı mizah alt boyut puanı; 38.72 ± 8,74, kendini geliştirici mizah alt boyut puanı; 32.20 ± 8.65, kendini yıkıcı mizah alt boyut puanı; 25.61 ± 8.53 ve saldırgan mizah alt boyut puanı; 22.48 ± 7.92 olarak belirlendi. Yapılan regresyon analizine göre Beck Depresyon Puanının %29.6'sının (R2= 0.296) kendini yıkıcı mizah alt boyutu puanı tarafından açıklandığı hesaplandı. Kendini yıkıcı mizah alt boyutu ile depresyon arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki saptandı. Sonuç: Kendini yıkıcı mizah kullanımı arttıkça depresyonun arttığı saptandı. Olumlu Mizah tarzları ile depresyon puanının negatif ilişkili olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Depression Levels and Humor Styles in Nurses Working in Surgical Clinics During the COVID-19 Pandemic Period Aim: This is a descriptive and relational study aimed to assess the relationship between depression levels and humor styles in surgical nurses working in surgical clinics during the COVID-19 pandemic. Material and Method: The population of the study consisted of 119 nurses working in surgical clinics of Muş State Hospital. Sample calculation was not made and the entire population was reached. The research conducted between August 2020 and December 2021, and the data were collected with a Personal Information Form, the Beck Depression Scale, and the Humor Styles Scale. ANOVA, t test, the Kolmogorov Smirnov test, the Duncan test, and correlation and regression analyses were used in the evaluation of the data. Results: As a result of the study, moderate depression was found in 48.7% of the surgical nurses. Humor sub-dimension score was 38.72 ± 8.74; self-enhancing humor sub-dimension score was 32.20 ± 8.65; self-destructive humor subscale score was 25.61 ± 8.53; and offensive humor sub-dimension score was 22.48 ± 7.92. According to the regression analysis, it was calculated that 29.6% (R2=0.296) of the Beck Depression Score was explained by the self-destructive humor sub-dimension score. There was a moderate positive correlation between the self-destructive humor sub-dimension and depression. Conclusion: It was found that as the use of self-destructive humor increased, depression increased. It was determined that positive humor styles and depression score were negatively related.