Türkiye'de kurulan holding işletmeler ve holdingleşme ile ödenecek vergilerdeki değişimin vergi muhasebesi açısından incelenmesi (1958-1994)
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 32414
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT TENKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
ÖZET İşletmeler, ekonomik gelişme süreci içerisinde büyük iş letmelerin avantajlarına sahip olabilmek için sürekli olarak büyüme ihtiyacı duymuşlardır. Kişisel işletmelerden çok or taklı sermaye şirketlerine geçiş bu ihtiyacın bir sonucudur. Ancak, bu ihtiyacı gidermede sermaye şirketleri de yetersiz kalmış ve işletmeler daha da büyüme gereği duyarak holding şirket yapısında organize olmaya başlamışlardır. işletmelerin büyüme modeli olarak holdingleşmeyi tercih etmelerinin en önemli nedenlerinden bir tanesi, holdingleşme sonucunda etkin bir yönetim ve denetim sağlamak olmasıdır. İkinci bir neden ise, holdingleşme sonucunda sağlanacak eko nomik yararlardır. Bu çalışma, bu ekonomik yararlardan vergi avantajlarına yönlendirilmiştir. Daha spesifik ifadelerle, çalışmada hol dingleşmenin sağlanan vergisel avantajlarla doğru orantılı olup olmadığı araştırılmaktadır. Çalışmada, vergi yasalarının, özellikle holdinglerin kurulmasına neden olacak biçimde ayrıcalıklar sağlayıp sağ lamadığı, vergi muhasebesi açısından, örnek olaylar üzerinde incelenmiş ve sonuçta vergisel avantajların holdinglerin kurulması üzerinde önemli ölçüde etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Business organizations are continuously in the need of becoming larger in order to obtain the advantages similar to those of larger ones in the economical development process. One of the results of this need is the change from partnership to corporation. However, 'the inadequacy of becoming a corporation in meeting the needs causes the business organizations to form holding companies. One of the most important reasons why business organizations prefer to become holding companies as a growth model is that it provides an effective and efficient way of management and control. Another reason, on the other hand, is the potential economical benefits that can be obtained as a result of becoming a holding company. This study is directed towards one of the economic benefits, namely the tax considerations related to holdings. With more specific terms, its objective is to study the relationship between the preference of becoming a holding company and the tax benefits provided. In the study, it is investigated through the case studies and within the context of tax accounting whether the tax laws include some rules that offer special advantages to the holding companies. The results of the investigation indicate that tax advantages have important impacts on the formation of holding companies. ii
Benzer Tezler
- İş seçimlerinde KOBİ'lerin tercih edilmelerini sağlayacak stratejilerin konjoint analizi ile belirlenmesi
Determination of strategies by conjoint analysis to provide SMEs preferred in job choice
ÜMRAN ERİŞ UÇURUM
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SEÇKİN POLAT
- Türkiye'de kamu iktisadi teşebbüsleri gelişimi-hukuki yapısı özelleştirme çalışmaları
Başlık çevirisi yok
MİNE ÖZAYDINLIK
- Siyasi elitler ve iş elitleri arasındaki ilişkilerin Türk iş sistemine etkileri
The effects of the relationship between political elites and business elites on the Turkish business system
BİRSEN ÖZALP
- Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı bankaların KOBİ'lere finansman olanağı ve bir uygulama
Financing opportunity of foreign banks showing activity in turkey to smes and an application
CANAN DAĞIDIR
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
BankacılıkMarmara ÜniversitesiSermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ERİŞAH ARICAN