Türkiye'de yetşişen Origanum L. (Labiatae) türlerinin gövde ve yaprak anatomisi
Anatomical investigations on the genus Origanum L. (Labiatae) growing in Turkey
  1. Tez No: 324145
  2. Yazar: MEHMET EFE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NARİN SADIKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Eczacılık ve Farmakoloji, Botany, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: anatomi, kekik, Labiatae, Origanum, Türkiye, anatomy, Labiatae, oregano, Origanum, Türkiye
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZETTürkiye'de kekik olarak yaygın şekilde kullanılan Origanum cinsine aittaksonların sayısı yeni ilavelerle 25'e ulaşmıştır. Özellikle birbirine yakın taksonlarınayırt edilmesinde güçlük yaşanmaktadır. Bu taksonların anatomik özelliklerine göreayırt edilebilmesi için detaylı bir çalışma yapılmıştır.Türkiye'de doğal olarak yetişen 24 adet Origanum taksonuna ait örnekleranatomik olarak incelenmiştir. Gövde ve yapraktan alınan enine kesitlerfotoğraflanmıştır.Anatomik özelliklerde taksonları ayırt etmede faydalı olan karakterler örtütüyü, salgı tüyü, alt ve üst epdermanın şekli, hücre sayısı, büyüklüğü, stoma tipi,stoma komşu hücreleri sayısı, kristal, kutikula çıkıntısı, iletim demeti genişliği,destek doku hücresi tipi, destek doku tabakası sayısıdır.Türkiye'de yetişen bütün Origanum türleri için morfolojik ayırım anahtarınadestek ve alternatif niteliğinde bir anatomik ayırım anahtarı oluşturulmuştur.Özellikle morfolojik karakterler bakımından eksik toplanmış örneklerin teşhisindefaydalı olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The number of taxa belonging to the genus Origanum, commonly used asoregano, reached to 25 with new additions in Turkey. In particular, there aredifficulties in distinguishing closely allied taxa. A detailed study has been carried outin order to distinguishing these taxa according to anatomical characteristics.In this study, 24 taxa of Origanum naturally growing in Turkey, is examinedanatomically. Cross-sections taken from the stem and leaves are illustrated.Anatomical features characters that are useful in distinguishing between taxaare covering hairs, glandular hairs, upper and lower epidermis shape, cell number,size, type of stomata, number of neighboring cells of stomata, crystal, cuticleoverhang, width of vascular bundle, supporting tissue cell type, the number of layerof support tissue.For all Origanum species growing in Turkey, to support the morphologicaldifferentiation key, the alternative distinctive anatomical key is established. It isespecially expected to be useful for the determination of specimens were incompletecollected in terms of morphological characters.