Otizm bulgusu gösteren bireylerdeki genetik değişikliklerin MLPA yöntemi ile ortaya konması
Investigating genetic variations in individuals showing autistic features using MLPA method
- Tez No: 324146
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİLHAN ARTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Yaygın Gelişimsel Bozukluklar, Otizm, Delesyon, Duplikasyon, MLPA, Pervasive Developmental Disorders, Autism, Deletion, Duplication
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Celayir, F.M. Otizm bulgusu gösteren bireylerdeki genetik değişikliklerin MLPA yöntemi ile ortaya konması. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir,2012. Otizm; yaşamın ilk dönemlerinde başlayan, sosyal ilişkide ve etkileşimde bozulma, sözel ve sözel olmayan iletişimde gerilik, tekrarlayıcı ve basmakalıp davranışlarla karakterize, etkileri yaşam boyu devam eden ?Yaygın Gelişimsel Bozukluklar? (YGB) kapsamında değerlendirilen nörogelişimsel bir bozukluktur. Son yıllarda tüm genom bağlantı ve asosiasyon çalışmaları, Y kromozomu haricinde tüm kromozomlarda lokalize 175 kadar lokusun YGB etyolojisinde rol oynayabileceğini göstermiştir. Olguların % 1-3 kadarında kromozom 15q11-q13 duplikasyonu, % 1 kadarında da kromozom 16p11.2 ve 22q13 delesyonları gözlenmektedir. Bu bölgelerde lokalize UBE3A, GABRA5 ve GABRB3 (kromozom 15q11-q13) ve SHANK3 (kromozom 22q13) genleri YGB ile ilişkisi ortaya konan genler arasındadır. Çalışmamızda Eskişehir bölgesinde YGB tanısı alan, kromozom ve FMR1 geni analizleri yapılan toplam 80 olguda 15q11'de lokalize UBE3A, 15q12'de lokalize GABRB3 ve CHRNA7'yi içeren 15q13 mikrodelesyon bölgesi ile 16p11 mikrodelesyon bölgesi ve 22q13'te bulunan SHANK3 geni mutasyonlarının MLPA yöntemi ile incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaç doğrultusunda SALSA MLPA P339-A1 (lot1209) ve P343-C1 AUTİSM-1 (lot0310) prob kitleri kullanılmıştır. Olgulardan sadece bir tanesinde 16p11.2 delesyonu saptanmış olup görülme sıklığı literatür ile uyumlu olarak (%1,25) değerlendirilmiştir. Olgumuzda konuşma geriliği, YGB ve belirgin kulak lobları fenotipi mevcuttur. Çalışmamızda; MLPA yöntemi ile YGB olgularının ilgili mutasyonlar açısından taranabileceği, YGB olgularında etkin bir genetik danışma için taramaların gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Celayir, F.M. Investigating genetic variations in individuals showing autistic features using MLPA method. Eskisehir Osmangazi University, Medicine Faculty, Medical Genetics Department, Medical Specialty Thesis, Eskisehir, 2012. Autism; starting at the first stages of life, is charecterized by impared social interactions and comunications, backwardness of verbal and non verbal comunications, repetitive and stereotyped behaviors. Effects throughout life within ?pervasive developmental disorder? (PDD) assessed in the context of neurodevelopmental disorder. In recent years, genome linkage and association studies showed up to 175 locus that may play PDD ethiology localized to all chromosomes except the y chromosome. Up to %1-3 chromosome 15q11-q13 duplication, up to %1 chromosme 16p11.2 ve 22q13 deletion of cases had been observed. Regions in UBE3A, GABRA5 and GABRB3 (chromosome 15q11-q13) and SHANK3 (chromosome 22q13) genes are among the genes related to PDD. The diagnosis of PDD in Eskişehir area total of 80 cases microdeletion regions were localised 15q11 in UBE3A, 15q12 in GABRB3, 15q13 in CHRNA7, microdelation in region of 16p11, mutation in the SHANK3 gene located in 22q13 was targeted to investigate by the method of MLPA. For this purpose, SALSA MLPA P339-A1 (lot1209) and P343-C1 Autism-1 (lot0310) probe kits were used. According to the incidence of literature (1.25%) 16p11.2 deletion was detected only in one of the cases. In our case there are delayed speech, PDD and prominent ear lobes phenotype. Result of our study mutations of PDD cases can be scanned by MLPA method and its importance in the effective genetic screening of PDD cases was concluded.