Kadınların gebelik, doğum ve doğum sonu dönem bakımına yönelik geleneksel uygulamaları
Applications for the maintenance of pregnancy, childbirth and postnatal period for women
- Tez No: 324196
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE KIZILKAYA BEJİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, doğum, loğusalık, yenidoğan, anne ve bebek bakımı, geleneksel uygulamalar, Pregnancy, Labor, Postpartum period, Newborn, mother and infant healthcare, traditional practices
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Kadınların Gebelik, Doğum Ve Doğum Sonu Dönem Bakımına YönelikGeleneksel UygulamalarıBu çalışma, kadınların gebelik, doğum ve doğum sonu döneme yönelikgeleneksel uygulamalarını incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmamız, Kasım 2011 ? Şubat 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın evrenini İstanbul İli Bağcılar İlçesi Yüzyıl Mahallesi'ne bağlı Aile SağlığıMerkezlerine kayıtlı kadınlar oluşturmaktadır, örneklem kapsamına ise 6?12 aylıkbebeği olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 250 anne alınmıştır.Veriler araştırmacı tarafından kaynak doğrultusunda oluşturulan anket formu iletoplanmıştır. Anket formu toplam 31 soruyu içermektedir. Anket formunda kadınlarınsosyo-demografik özellikleri, obstetrik özelliklerine, gebelik döneminde, doğum anında(travay), lohusa kadının bakımında, yeni doğan bakımında yaptıkları gelenekseluygulamalara yönelik sorular yer almaktadır.Anket formu Yüzyıl Mahallesine Bağlı Aile Sağlığı Merkezlerine kayıtlı olankadın ve çocukların `Gebe İzlem' ve `Çocuk İzlem' formlarından alınan adresleredüzenlenen ev ziyaretleri sırasında kadınlardan sözel izin alınarak yüz yüze görüşmeyöntemi ile uygulanmıştır.Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows17.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri değerlendirilirken Sayı, Yüzde,Ortalama, Standart sapma ve Pearson's kikare testinden yararlanılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, gebelik öncesi geleneksel uygulamayapanların %98 olduğu bu uygulamaların başında güzele bakmanın (%57,6) yer aldığıbulunmuştur. Doğum sırasındaki geleneksel uygulamaların arasında ilk sırada yürümesallanmanın (%46,8) yer aldığı belirlenmiştir. Lohusalık döneminde kadınların kendibakımına yönelik uygulamalara (%99,2) önem verdiği ve en fazla kırk çıkarmanın(%97,2) uygulandığı saptanmıştır. Kadınların yenidoğan bakımına yönelik yaptığıgeleneksel uygulamaların (%100) başında kırklama (%97,2), ezanla isim koyma(%89,6), sarı örtme (%65,2), nazara karşı önlem almanın (%58,8) yer aldığıbelirlenmiştir.2Sonuç olarak araştırma kapsamında yer alan kadınların neredeyse tümününgeleneksel uygulamalara önem verdikleri gebelik, doğum ve doğum sonu dönemdeanne ve bebek bakımına yönelik bazı geleneksel uygulamaları sürdürdükleribulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Applications For The Maintenance Of Pregnancy, Childbirth AndPostnatal Period For WomenThis study was conducted in order to research the traditional applications inpregnancy, birth and after birth period of women.The research was conducted between November 2011-February 2012. Womenwere chosen from Family Health Centers of Yüzyıl Mahallesi, which is connected toBağcılar Distinct of Istanbul. 250 women who had infants of 6-12 months old andaccepted to take part in the research were chosen among the others as sample group.Data were collected by the researcher via a questionnaire form prepared inaccordance with the literature. Questionnaire form consists of 31 questions. Questionsabout socio-demographic and obstetric characteristics of women, traditionalapplications in pregnancy period, birth period and nursing of puerperants and infantswere asked in the questionnaire form.Questionnare form was applied face to face to the women in the sample groupwith their oral permission during home visits to their residences, whose addresses weretaken from the ?Pregnancy Monitoring? and ?Infant Monitoring? forms filled by thewomen registered in the Family Health Center of Yüzyıl Mahallesi.Collected data were analyzed by using the program SPSS (Statistical Packagefor Social Sciences) for Windows 17.0. Number, Percentage, Average, StandartDeviation and Pearson?s kikare test were used while evaluating the collected data.According to the result of the research, %98 of the women use traditionalapplications before pregnancy. Looking at a beautiful person is in the first place amongthese applications with a percentage of %57,6. Walking-swing is the most populartraditional application of all during the birth (%46,8). In the puerpera period, it is statedthat women care for themselves (%99,2) and use making the forties of woman most ofall (%97,2). Among the traditional applications for the infants (%100), women mostlyuse making the forties of infant (%97,2), naming the infant by giving the call to prayerto the baby?s ear (%89,6), to avoid the baby's jaundice (%65,2), taking precautionsagainst to keep evil eye (%58,8).In conclusion, nearly all of the women participating in the research care aboutand use the traditional applications in pregnancy, birth and nursing of puerperants andinfants in the after birth period.