Beyin işlevsel yakın kızılötesi ölçümünü etkileyen etmenlerin değerlendirilmesi
The dynamic effects of body positions on fnirs
- Tez No: 324205
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZGÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Hemoglobin Konsantrasyonları, Vücut Pozisyon Değişimleri, Eğik Masa Testi, Prefrontal Oksijenizasyon, Hemoglobin Concentrations, Body Positions, Tilt Table Test, Prefrontal Oxygenation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç ve Hipotez: Bu tezin amacı vücut pozisyon değişimlerinde fNIRS yöntemi kullanılarak hemodinamik sınırlarının saptanmasıdır. Aynı zamanda dinamik kararlılığın vücut pozisyon değişimlerindeki etkisinin incelenmesidir. Elde edilen sonuçlar çerçevesinde vücut pozisyon değişimlerinin uyku, anestezi ve çeşitlik mesleksel uygulama alanlarına uyarlanması hedeflenmiştir.Yöntem: Bu tez çalışması ile yapılan iki deneysel çalışmaya toplam 28 kişi gönüllü olarak katılmıştır (deneysel çalışma I = 11; deneysel çalışma II = 17). Deneysel çalışma I'de uyaran parametrelerini incelediğimizde katılımcılar beş vücut pozisyon değişimine (sırtüstü, sağ yan, sol yan, yüzüstü, oturma) ve dört oturuma (ışık var, ışık yok, kısa nefes, uzun nefes) maruz bırakılmıştır. Deneysel çalışma II'de uyaran parametrelerini incelediğimizde katılımcılar üç vücut pozisyonu değişimine (00, 450, 900) ve iki dinamik vücut pozisyon değişimine (900-00-900, 900-00) maruz bırakılmıştır. Deneysel çalışma II'de fNIRS yönteminin yanında tansiyon, nabız ve oksijen satürasyonu ölçümü de yapılmıştır. Elde edilen veriler COBI Studio programı ile ham veri olarak alınmanın ardından MATLAB programı yardımıyla Butterworth filtresi ile temizlenmiştir ve istatistiksel analiz yapılmıştır.Bulgular: Elde edilen sonuçlara göre, vücut pozisyon değişimleri ön beyin bölgesinde hemoglobin konsantrasyonları açısından farklılaşma yaratmaktadır. Vücut pozisyon değişimlerinin hemoglobin konsantrasyonları üzerinde anlamlı açıdan hareket/ivmeye bağlı farklılaşma yarattığı sonucu elde edilmiştir.Sonuçlar: fNIRS ile yapılan bu çalışma, vücut pozisyon değişimlerinde çok kanallı işlevsel görüntüleme yöntemiyle görüntülenmesine yönelik yapılan öncü çalışma özelliği taşımaktadır. Bulgular, vücut pozisyon değişimlerinde fNIRS'ın uyku ve anesteziye uygulanabilirliğinin yararlı olabileceğini göstermiştir. Benzer şekilde kafa/vücut hareket değişimleri açısal dönüşüm içeren mesleksel etkinliklerde (pilotlar vb) fNIRS'ın uygulanabilirliğini de göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim and Hypothesis: This study focuses on the positional effects on hemodynamic changes for hemodynamic limits monitored by the functional near infrared (fNIR) spectroscopy. By administering two consecutive experimental protocols, we investigated effects of the potential body-head positions that may be the cases during sleep, anesthesia, and applications areas of occupational recordings.Method: We examined two experimental protocol in this thesis. We studied 28 volunteers (experiment 1= 11, experiment 2 = 17). Changes of body positions of both experiment were obtained significant differences. In experiment 1 was worked body?s natural different positions, and this measured in terms of HbO2 and Hb. In experiment 2 was obtained on the hemoglobin concentrations significantly changes the dynamic tilt table test-axis angle movement/acceleration. Measurements in parallel with the axis of the blood pressure, oxygen saturation changes were obtained from a significant point of differentiation. There is no significant differences between HbO2 and Hb about pulse.Results: This study is the preliminary work for displaying multi-channel method has the characteristics of structural imaging with fNIRS of body positions changes. This study focuses on the positional effects on hemodynamic changes monitored by the functional near infrared spectroscopy (fNIRS). The motivation behind this exploratory study is to provide a standard approach for a number of bedside and postural applications where the body-head position can influence the fNIRS signal readings. The deoxygenated hemoglobin values seem to be the least effected component of fNIRS recordings across all different positions.