Depresyon hastalarında serum adrenomedullin ve nitrikoksit düzeyleri
Serum adrenomedullin and nitric oxide levels in patients with depression
- Tez No: 324268
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH AKPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Adrenomedullin, depresyon, nitrikoksit, retardasyon, semptomatoloji, Adrenomedullin, depression, nitric oxide, retardation, symptomatology
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZETDepresyon Hastalarında Serum Adrenomedullin ve Nitrikoksit DüzeyleriAmaç: Adrenomedullin (ADM) ve nitrikoksitin pekçok nöropsikiyatrikbozukluğun patogenezinde yer aldığı çalışmalarla gösterilmiştir. Bu çalışmada ilkdefa depresyon tanısı almış hastalarda adrenomedullin ve nitrik oksit düzeylerinehastalığın etyopatogenezindeki rollerini araştırmak için bakmayı amaçladık.Materyal ve metod: Çalışmaya DSM-IV kriterlerine göre ilk defa depresyontanısı konmuş 50 hasta ile yaş, cinsiyet ve sigara kullanımı yönünden benzer 50sağlıklı gönüllü dahil edildi. Hastalara Hamilton dpresyon derecelendirmeölçeği(HDDÖ) uygulandı. ADM ve NO düzeyleri serumda ölçüldü.Bulgular: Hasta grubunun serum ADM ve NO düzeylerinin ortalamasısağlıklı gönüllü grubundan anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0.000). ADM veNO arasındaki korelasyon değerlendirildiğinde kuvvetli korelasyon ve istatistikselolarak ileri düzeyde anlamlı bağlantı saptandı(r=0.79, p=0.000). Hem ADM veHDDÖ toplam puanı ve alt madde puanları arasındaki hem de NO ve HDDÖ toplampuanı ve alt madde puanları arasındaki korelasyon analizinde ADM HDDÖ'ninretardasyon düzeyi alt puanı ile istatistiksel olarak anlamlı korele bulundu (r:0.377p=0.007).Tartışma: Bulgular ADM ve NO in depresyon patofizyolojisinde rolüolduğunu ve semptomatoloji ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Adrenomedullin veNO nun tedaviye cevap ve depresyon alttiplerindeki etkisi ile ilgili ileri çalışmalargerekmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYSerum Adrenomedullin and Nitric Oxide Levels in Patients with DepressionPurpose: Involvement of adrenomedullin (ADM) and nitric oxide (NO) inthe pathogenesis of many neuropsychiatric disorders has been demonstrated byprevious studies. The present study aims to investigate the levels adrenomedullin andnitric oxide in patients with newly-diagnosed depression in order to determine theirrole in the etiopathogenesis of the disease.Materials and method: Fifty patients with newly-diagnosed depressionbased on the DSM-IV criteria and 50 healthy subjects matching in age, gender andsmoking habit were included in the study. Hamilton Depression Rating Scale(HDRS) was completed with the patients. AMD and NO levels were measured in thesera.Results: Mean serum ADM and NO levels of the patient group wassignificantly higher compared to the group of healthy individuals (p=0.000).Assessment of correlation between ADM and NO yielded a strong correlation and ahighly significant relationship (r=0.79, p=0.000). Analysis for correlations betweenADM and HDRS total scores and sub-item scores as well as between NO and HDRStotal scores and sub-item scores demonstrated that ADM was statisticallysignificantly correlated with retardation level sub-score of HDRS (r:0.377 p=0.007).Discussion: The results indicate involvement of ADM and NO in thephysiopathology of depression and an association with symptomatology. Furtherstudies are needed regarding the treatment response for adrenomedullin and NO andefficacy in depression subtypes.