Behçet hastalarında serum beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) düzeyi ve depresyon varlığının incelenmesi
An investigation of serum brain-derived neurotrophic factor (BDNF) levels and the presence of depression in patients with behçet's disease
- Tez No: 1009769
- Danışmanlar: PROF. DR. EZGİ AKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, BDNF, depresyon, Behçet's disease, BDNF, depression
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Behçet hastalığı (BH), ataklar ve remisyonlarla karakterize, mukokutanöz bulgular ve çoklu sistem tutulumuyla seyreden kronik inflamatuar bir vaskülittir. Multisistemik tutulumla seyretmesi ciddi morbiditelere ve yaşam kalitesinde düşüşe neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Behçet hastalarında serum Beyin Kaynaklı Nörotrofik Faktör (BDNF) düzeyleri ile depresyon varlığı arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu parametrelerin hastalık şiddeti ve klinik özelliklerle olan bağlantısını ortaya koymaktır. Gereç yöntem: Bu prospektif, tek merkezli çalışmaya Uluslararası Çalışma Grubu (ISG) Behçet hastalığı tanı kriterlerine göre BH tanısı almış 18 yaş üzeri 40 hasta ve kontrol grubu olarak 18 yaş üzeri 40 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Behçet hastaları aktif ve inaktif olmak üzere iki gruba ayrılmış ve hastalık aktivitesi Behçet Hastalığı Anlık Aktivite Formu (BHAAF) kullanılarak değerlendirilmiştir. Depresyon durumunun belirlenmesi amacıyla Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) uygulanmıştır. Serum BDNF düzeyleri uygun yöntemler ile ölçülmüştür. Bulgular: Hasta grubunda serum BDNF düzeyleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede düşük bulundu (p= 0,002). BDÖ skorları ise hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek saptandı (p= 0,001). BDNF düzeyleri ile BDÖ skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı (p= 0,160). Yaş ile BDNF düzeyleri arasında ters yönlü orta düzeyde anlamlı bir korelasyon saptandı (p= 0,014). Benzer şekilde hastalık başlangıç yaşı ile BDNF düzeyleri arasında da ters yönlü anlamlı bir ilişki bulundu (p= 0,028). Sonuç: Çalışmamızda Behçet hastalarında serum BDNF düzeylerinin sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede düşük olduğu ve depresif belirtilerin daha sık görüldüğü saptanmıştır. BDNF düzeyleri ile depresyon skorları arasında doğrudan bir ilişki gösterilememiş olmakla birlikte elde edilen bulgular, BH'de stres, inflamasyon ve nörotrofik mekanizmalar arasındaki olası nöroimmün etkileşimleri desteklemektedir. Bu sonuçlar, BDNF'nin BH'de nöroimmün süreçlerle ilişkili potansiyel bir biyobelirteç olabileceğini düşündürmekte olup, bu ilişkinin daha geniş örneklemli ve prospektif çalışmalarla araştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Behçet's disease (BD) is a chronic inflammatory vasculitis characterized by recurrent exacerbations and remissions, presenting with mucocutaneous manifestations and multisystem involvement. Its multisystemic nature leads to significant morbidity and reduced quality of life. This study aimed to investigate the relationship between serum Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) levels and depression in patients with BD, and to evaluate their association with disease activity and clinical features. Materials and Methods: In this prospective, single-center study, 40 patients aged ≥18 years diagnosed with BD according to the International Study Group (ISG) criteria and 40 age-matched healthy controls were included. Patients were categorized into active and inactive groups, and disease activity was assessed using the Behçet's Disease Current Activity Form. Depression was evaluated using the Beck Depression Inventory (BDI). Serum BDNF levels were measured using appropriate laboratory methods. Results: Serum BDNF levels were significantly lower in the patient group compared to controls (p= 0,002). BDI scores were significantly higher in patients (p= 0.001). No significant correlation was found between BDNF levels and BDI scores (p= 0,160). A moderate negative correlation was observed between age and BDNF levels (p= 0,014), as well as between age at disease onset and BDNF levels (p= 0,028). Conclusion: Serum BDNF levels were significantly decreased and depressive symptoms were more prevalent in patients with BD. Although no direct association was found between BDNF levels and depression scores, the findings suggest a potential interplay between stress, inflammation, and neurotrophic mechanisms in BD. These results indicate that BDNF may serve as a potential biomarker reflecting neuroimmune processes in BD, warranting further investigation in larger, prospective studies.