Vulvar vestibulit olgularında immünohistokimyasal değerlendirme ile doku ıl-1ß antibody, ıl-1 reseptör2 antibody vetnf-? antibody boyanmalarının saptanması
Detection of painting tissue il-1 beta antibody, il-1 receptor2 antibody and tnf-alfa antibody in vulvar vestibulitis phenomenons with immunohistochemistry method.
  1. Tez No: 324327
  2. Yazar: ELİF SEÇKİN ALAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ENGİN AKHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Vulvar Vestibulit, IL-1ß, IL-1Reseptör, TNF, Vulvar vestibulitis, IL-1Beta, IL-1 Receptor, TNF-alfa
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Vulvar Vestibulit Olgularında İmmünohistokimyasal Değerlendirme ile Doku IL-1ß antibody, IL-1 Reseptör2 antibody veTNF-? antibody Boyanmalarının SaptanmasıAMAÇ: Çalışmamızda vulvar vestibulitli hastalar ve sağlıklı insanların vestibuler dokularının IL-1 antibody, IL-1ß reseptör antibody ve TNF- alfa antibody ile boyanma düzeylerine bakarak karşılaştırmayı amaçladık.GEREÇ VE YÖNTEM: Etik kurulu onayı alındıktan sonra Şubat 2011-Nisan 2011 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında vulvar vestibulit ön tanısı ile vestibulektomi yapılan 15 olgu çalışmaya alınmıştır. Kontrol grubunu ise kliniğimiz Jinekoloji servisinde, reprodüktif dönemde arka plasti operasyonu yapılan 13 olgu oluşturmaktadır. Vestibuler dokular immünohistokimyasal yöntemlerle boyanarak, IL-1ß antibody, IL-1 Reseptör2 antibody ve TNF-? antibody ile boyanma düzeyleri karşılaştırıldı.BULGULAR: . TNF-? değerlerine bakıldığında TNF-? (+) oranı vulvar vestibulit olgularında anlamlı oranda yüksek saptandı. Vestskor değerleri göz önüne alındığında, Vestskor değerleri yüksek vakalarda TNF-? nın istatistiksel olarak anlamlı oranda (+) olduğu saptandı. . IL-1 değerlerine bakıldığında IL-1 (+) oranı vulvar vestibulitli olgularda istatistiksel olarak anlamsız saptandı. Ancak, . Vestskor değerleri göz önüne alındığında, Vestskor değerleri yüksek vakalarda IL-1 in istatistiksel olarak anlamlı oranda (+) olduğu saptandı. .IL-1ß değerlerine bakıldığında IL-1ß (+) oranı vulvar vestibulitli olgularda istatistiksel olarak anlamsız saptandı. Ancak Vestskor değerleri göz önüne alındığında, Vestskor değerleri yüksek vakalarda IL-1ß nın istatistiksel olarak anlamlı oranda (+) olduğu saptandı.SONUÇ: VVS tanısında, klinik gözlemlerin yanında TNF-?, IL-1 ve IL-1ß nın vestibul dokularında bakılmasının faydası olabilmektedir. TNF-?, IL-1 ve IL-1ß nın VVS hastalarında belirteç olarak kullanılabilmesi için, daha fazla sayıda hasta ve kontrol gruplarını içeren ve daha objektif değerlendirme parametrelerinin sağlanabileceği, daha fazla sayıda araştırma ve yayına gerek duyulduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Detection of painting tissue IL-1 beta antibody, IL-1 receptor2 antibody and TNF-alfa antibody in vulvar vestibulitis phenomenons with immunohistochemistry method.AİM: In our study , we purpose to detect and compare painting levels of IL-1 antibody, IL-1 beta receptor antibody and TNF-alfa antibody in healthy group and patients with vulvar vestibulitisMATERIAL AND METHOD: After getting ethical committee acceptance , 15 patients that had vestıbulectomy because of vulvar vestibulitis diagnosis accepted for the study between February 2011- April 2011 at İstanbul University Medical Faculty Obstetrics and Gynecology department . Control group is composed of 13 reproductive age patients that had back plasty operation at our clinic.Vestibular tissues are painted with immunohistochemical methods and IL-1 beta antıbody, IL-1 receptor2 antıbody and TNF-alfa antıbody painting levels are compared.FINDINGS: When we looked for TNF-alfa levels ,TNF-alfa (+) ratio was detected meaningful high in vulvar vestibulitis patients .When vestscor values were considered, TNF -alfa was statisticly meaningful (+) in the patients with high vestscor values. When we checked the IL-1 levels ,IL-1 (+) ratio was statisticly meaningless in vulvar vestibulitis patients. But, when the vestscor values was considered , in the patients with high vestscore levels IL-1 pozitiveness ratio was found statisticly meaningful. When we checked the IL-1beta levels ,IL-1 beta (+) ratio was statisticly meaningless in vulvar vestibulitis patients. But, when the vestscor values was considered , in the patients with high vestscore levels IL-1beta pozitiveness ratio was found statisticly meaningful.RESULT: In the diagnosis of VVS , detecting TNF-alfa,IL-1 and IL-1beta in the vestibuler tissue is helpful with clinical observation. More researchs and publications with more patients and control groups are needed for using TNF-alfa , IL-1 beta and IL-1 as markers of VVS.