Streptozotosin ile diyabet oluşturulan ratlarda sevofluran ve desfluranın karaciğer üzerine etkileri
The effects of sevoflurane and desflurane on liver in streptozotocin induced diabetic rats
- Tez No: 324331
- Danışmanlar: PROF. DR. H. ZERRİN ÖZKÖSE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Desfluran, Sevofluran, Diyabetes Mellitus, Karaciğer, Desflurane, Sevoflurane, Diabetes Mellitus, Liver
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZETBu tez çalışmasında desfluran ve sevofluranın, diyabet oluşturulan ratlarınkaraciğerleri üzerine histopatolojik ve biyokimyasal açıdan etkilerinin araştırılmasıamaçlanmıştır.Etik kurul onayı alındıktan sonra, 36 adet rat, rastgele 6 gruba ayrıldılar: Kontrol (grupK), diyabet kontrol (grup DK), desfluran (grup D), sevofluran (grup S), diyabet-desfluran(grup DD) ve diyabet-sevofluran (grup DS). Diyabet gruplarına 55 mg/kg streptozotosin tekdoz intraperitoneal olarak uygulandı. 72. saat kan şekeri 250 mg/dl ve üzerinde saptananlardiyabetik olarak kabul edildi ve 4 hafta sonunda minimum alveoler konsantrasyon (MAK)ratlar için 1 olacak şekilde, desfluran %6 ve sevofluran %2 oranında 4 L/dk %100 oksijeniçinde 2 saat süreyle uygulandı. Anestezi sonrasında tüm ratlara intraperitoneal ketamin (100mg/kg) verilip abdominal aortadan kan alınarak ötenazi uygulandı. Karaciğer doku örneklerialındı. Biyokimyasal olarak MDA, CAT, GST, NOS, PON aktiviteleri ve histopatolojikolarak da ortalama hasar skorları (OHS) değerlendirildi.Desfluran ve sevofluran uygulaması karaciğer dokusunda OHS'yi artırmıştı ancakkontrol grubuna göre istatistiksel bir anlamlı değildi. DM'lilerde ise kontrol grubuna göreOHS artmıştı. Diyabetik ratlara desfluran ve sevofluran uygulaması, kontrol diyabet grubunagöre karaciğerde istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir OHS artışına neden olmuştu. Diyabetkontrol grubunda, kontrol grubuna göre TBARS, NOS artmıştı; CAT ve GST benzer; PONise azalmıştı. Desfluran ve sevofluran uygulamasında, kontrol grubuna göre TBARS, NOSartmış, PON azalmıştı; ancak istatistiksel olarak anlamsızdı. CAT ve GST aktiviteleribenzerdi. Diyabetik ratlara desfluran ve sevofluran verildiğinde ise TBARS, NOS, CAT veGST artmıştı; PON azalmıştı.Sonuçta, desfluran ve sevofluran DM oluşturulan ratlarda hafif orta düzeyde hepatikhasar oluşturduklarını; DM oluşturulmayan ratlarda değişikliğe neden olmadıklarını saptadık.Her iki ajanın da yarattığı hepatik hasarın hafif-orta derecede olması bu ajanların günlükanestezi pratiğinde halen güvenle kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
9. SUMMARYTHE EFFECTS OF SEVOFLURANE AND DESFLURANE ON LIVER INSTREPTOZOTOCIN INDUCED DIABETIC RATSThe purpose of this study was to determine the hepatic effects of sevoflurane anddesflurane in streptozocin induced diabetic rat liver.Following the local research ethics committee approval, 36 rats were divided into 6groups: Group-C, group-S, group-D, group-DC, group-DS, groupDD. DM induced by asingle injection of intraperitoneal streptozotocin at a dose of 55 mg/ kg. Rats were classifiedas diabetic if their blood glucose levels exceed 250 mg/dl. After 4 weeks maintainingminimum alveolar concentration (MAC) 1 for rats, 6% desflurane and 2% sevoflurane wereadministered in 4 L of 100% oxygen for 2 hours. At the end of anesthesia, all rats receivedketamin 100 mg/kg intraperitoneally and euthanasia were applied by exsanguinatingintraabdominal blood. Liver tissue were extracted to determine TBARS, CAT, NOS, GST,PON activities biochemically and average damage scores (ADS) were evaluatedhistopathologically.Average damage scores increased in the liver tissue of desflurane and sevofluranegroups versus control group, but it was not statistically significant. ADS in DM induced ratswas significantly higher when compared to the control group. Administration of desfluraneand sevoflurane in diabetic rats, demonstrated a statistically non-significant increase in ADScompared to control diabetes in the liver. İn the diabetes control group than the control groupTBARS, NOS increased, CAT, GST were similar and PON decreased. Administration ofdesflurane and sevoflurane in rats, TBARS, NOS increased, PON decreased, but notstatistically significant than the control group, CAT and GST activities were similar. Indiabetic rats given desflurane and sevoflurane, TBARS, NOS, CAT and GST increased whilePON decreased.In conclusion, desflurane and sevoflurane caused mild to moderate hepatic damage indiabetic rats, but we found that they are not caused by changes in non-diabetic rats. As hepaticinjury due to these two agents is mild to moderate, we believe that they can be used safely indaily anesthesia practice.