Nonpalpabl meme lezyonlarında tel ile işaretleme sonrası yapılan eksizyonel biyopsinin tanısal önemi ve tedavinin yönlendirilmesindeki yeri
The role of wire guided localization excisional biopsy in the diagnosis and managament of nonpalpable breast lesions
- Tez No: 324330
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞAKRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Nonpalpabl meme lezyonu, tel ile işaretleme, reeksizyon, Non-palpable breast lesions, wire localization, reexcision
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Meme kanseri, dünyada kadınlar arasında en sık görülen malign tümör olup kadınlarda görülen tüm kanserlerin yaklaşık %30'unu oluşturmaktadır. Tarama amaçlı çekilen mamografilerin yaygınlaşması sonrası memede nonpalpabl lezyonların saptanma oranı artmıştır. Klinik muayene ile palpe edilemeyen ancak mamografi ve/veya ultrasonografi ile tespit edilebilen meme lezyonlarının tanısında tel ile işaretleme sonrası eksizyonel biyopsi yapılması günümüzde yaygın olarak uygulanmaktadır. Retrospektif olarak yapılan bu çalışmadaki amacımız; tel ile işaretleme uygulanan nonpalpabl meme lezyonlu hastalarda öncelikle yöntemin kanser öngörme oranı hesaplanıp, yaş, boyut, aile öyküsü, lezyonun radyomorfolojik tipi, BIRADS kategorisi, lokalizasyonu ile histopatolojik özellikler karşılaştırılarak yöntemin tanısal önemi incelenmiştir. Ayrıca malign lezyonların insitu-invaziv özelliklerine ve cerrahi sınır durumlarına göre reeksizyon oranları ve tiplerini tespit ederek yöntemin meme kanseri tedavisindeki faydalarını ortaya koymaktır.Haziran 2006 ? Aralık 2011 tarihleri arasında nonpalpabl meme lezyonu nedeniyle US veya MG eşliğinde tel işaretli eksizyonel biyopsi yapılan histopatolojik olarak incelenmiş 224 olgu toplam 228 lezyon çalışmaya dahil edildi. Veriler SPSS 15.0 istatistik programı kullanılarak analiz edildi.Tüm lezyonların 58'( % 25,4) i malign tanı alırken 170(% 74,6)'i benign patolojilerden oluşmaktadır. Yöntemin kanser öngörme oranı % 25,4 olarak hesaplanmıştır. Yaş ile malignite arasında anlamlı ilişki söz konusudur. Yaş arttıkça malignite oranı da artmaktadır(p=0.006). Malign ve benign lezyonlar arasında boyut, lokalizasyon, aile öyküsü açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Lezyon tipi açısından malign ve benign patolojiler arasında anlamlı fark bulunmuştur. Mikrokalsifikasyon kümesinden oluşan lezyonlarda malignite görülme oranı daha yüksektir(p=0.005). BIRADS kategorisine göre bakıldığında BIRADS 4b(OR:6,06) ve BIRADS 4c(OR:6,77) grubunda diğer gruplara oranla malignite oranları anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Cerrahi sınırı pozitif olan malign vakalarda(28/58) reeksizyon olarak MRM oranları negatif cerrahi sınır olanlara göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur(p=0.0001). Tüm malign lezyonların % 79,3' ü evre 0 veya 1 kanserlerden oluşmaktadır.Tel işaretli eksizyonel biyopsi meme kanserinin erken tanısında ve nonpalpabl şüpheli lezyonların tanımlanmasında hala etkin bir yöntemdir. Şüpheli nonpalpabl lezyonları daha iyi lokalize etmek ve cerrahi sınır pozitiflik oranlarını düşürmek için patoloji, radyoloji ve cerrahi alanında yeni teknikler geliştirmek meme kanseri ile mücadeleyi kolaylaştıracaktır.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common malignant tumor among women worldwide, and accounts for 30% of all cancers in women. After widespread usage of screening mammography, detection rate of nonpalpable breast lesions has increased. Nowadays, excisional biopsy after wire guided localization is widely practiced for nonpalpable breast lesions, which are detected with mammography and/or ultrasonography.The aim of this retrospective study is primarily to calculate the prediction rate of wire localization method in non palpable breast lesions, Age, lesion size family history, radiomorphologic type, BIRADS category, to examine the diagnostic importance of the method, compared with the histopathological features. In addition, to determine the benefits of the technique in the management of breast cancer, by detection of reexicison rates and types according to insitu-invasive properties and surgical margins of malignant lesions.All lesions, 58 '(25.4%) were diagnosed malignant 170 (74.6%) were composed of benign pathologies. Method to predict the cancer rate was calculated as 25.4%. There is no significant relationship between age and malignancy. Rate of malignancy increases with increasing age (p = 0.006). Between malignant and benign lesions, size, location, statistically significant differences were found in terms of family history. In terms of type of the lesion was no significant difference between benign and malignant pathologies. The incidence of malignancy is higher than the set of microcalcification lesions (p = 0.005). With respect to BIRADS, BIRADS category 4b (OR: 6.06) and BIRADS 4c (OR: 6.77) group were significantly higher malignancy rate than other groups. Malignant cases with a positive surgical margin (28/58) as reexcision MRM ratios were significantly higher than those with negative surgical margins (p = 0.0001). All malignant lesions, 79.3% in stage 0 or 1 is composed of cancer.Wire localization excisional biopsy of nonpalpable breast cancer is an early detection and identification of suspicious lesions and is still an effective method. The better localization of nonpalpable suspicious lesions will lower rates of positive surgical margins and will help pathology, radiology and surgery departments to develop new techniques in the field of battle with breast cancer easier.