Acil servise senkop tanısı ile başvuran hastaların ayırıcı tanısında lipid, NT-probnp ve D-dimer biyobelirteçlerin etkinliği
Effectiveness of lipid, NT- probnp and D-dimer biomarkers in differential diagnosis of patients applicant with syncope in emergency service
  1. Tez No: 324359
  2. Yazar: ŞİMŞEK ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA MUTLU KUKUL GÜVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Senkop, NT-proBNP, D-dimer, lipid profili, Syncope, NT-proBNP, D-dimer, lipid profili
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZETSenkop, mekanizmadan bağımsız, kendinden sınırlı bilinç kaybı (BK) ile karakterize tüm bozuklukları kapsayan geçici bilinç kaybı(GBK) olarak tanımlanır. Acil servis başvurularının %3'ünü oluşturmaktadır. Senkop atağı geçiren hastalarda NT-proBNP, D-dimer ve lipidler, tanının konmasında ve ayırıcı tanıda önemli parametrelerdir. Bu çalışmanın amacı; Acil servise senkop nedeniyle başvuran hastalarda sözü edilen biyobelirteçlerin başvuru anında, sonrasında ve tedavi sürecindeki düzeylerinin belirlenmesidir.Çalışmamıza senkop nedeniyle acile başvuran ve ilgili kliniklere yatışı yapılan 49 hasta alınmıştır. Yaş ve cinsiyet eşleştirmeli, herhangi bir hastalığı olmayan, daha önce senkop öyküsü bulunmayan 49 olgu, kontrol grubu olarak alınmıştır. Çalışmaya alınan hastalardan, acil servise geliş anında, başvurudan 24 saat sonra ve taburcu edildiği gün olmak üzere üç defa, kontrol grubundan ise bir defa kan örnekleri alındı. Lipidler için kırmızı kapaklı jelli tüplere 2 ml, NT-proBNP için yeşil kapaklı heparinli tüplere 1.5 ml kan örneği alınarak biyokimya labaratuarında çalışıldı. D-dimer, Na3-Sitrat içeren mavi kapaklı tüplere 1.5 ml kan örneği alınarak hematoloji labaratuarında çalışıldı. Sonuçlar değerlendirilirken hastanın acil serviste alınan tetkik sonuçları (1), 24. saatte alınan (2), taburcu edildiği gün alınan (3) olarak kodlandırılmıştır. Elde edilen veriler hasta grubunda acil servis, 24. saat, taburculuk anında olmak üzere (1,2,3) kendi içinde ve kontrol grubu ile karşılaştırıldı.Hasta ve kontrol grubu arasında LDL açısından yapılan karşılaştırma sonucu LDL1 ve LDL2 değerlerinin hasta grubunda istatistiksel olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır. NT-proBNP ve D-dimer (1,2,3) değerleri yönünden yapılan karşılaştırmalarda hasta grubunda bu değerlerin istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu gözlendi. Farklı olarak yalnızca HDL3 düzeyinde hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşme saptanmıştır.Sonuç olarak; senkop tanısı ile acil servise başvuran hastalarda, kolaylıkla çalışabileceğimiz NT-proBNP, D-dimer ve lipid kan değerleri ile kısa sürede senkopun ayırıcı tanısına vararak erken tedavi sağlanabilir. Ayrıca tanısal süreçte ciddi girişimsel işlemler ve daha ileri tetkiklere de gereksinim azalacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSyncope is defined as temporary loss of consciousness including any disturbances characterized by independent of the mechanism, self-limited loss of consciousness. It constitutes 3% of emergency room visits. The NT-proBNP, D-dimer, and lipids are important parameters in the diagnosis and differential diagnosis in patients with episode of syncope. The purpose of this study is the determination of the levels of the mentioned biomarkers on admission, during the treatment process and after the treatment in the patients admitted to the emergency department because of syncope.Forty nine patients who were admitted to the emergency room for syncope and related clinics were included in this study. Forty nine patients who had age-and sex-matched, no any disease, no previous history of syncope were used as the control group. Blood samples were collected from the patients included in the study for three times including during emergency room admission, 24 hours after admission and the day of discharged from the hospital, blood samples were collected only once from the control group.Blood samples were taken for 2 ml to gel tubes with red cap for the Lipids, 1.5 ml to heparinized tubes with green cap for NT-proBNP and were studied biochemistry laboratory. D-dimer blood samples were taken for 1.5 ml to blue cap tubes containing NA3-Citrate and were studied in the hematology laboratory. In the the examination of results, test results of the patient were coded as test results during the emergency department (1), test results for 24. hrs (2), test results for the day of discharged (3). The data obtained were compared with intra-group and with control group as emergency department, 24 hrs, at the time of discharge (1,2,3).As a result of the comparison between patient and control groups in terms of LDL, it was established that the values of LDL1 and LDL2 were significantly higher in the patient group. In the comparisons in terms of NT-proBNP and D-dimer(1,2,3) values, these values were found to be statistically significantly higher in in the patient group. By contrast only the level of HDL3 was a statistically significantly lower in the patient group than the control group.As a result, in the patients admitted to the emergency department with a diagnosis of syncope, early treatment can be achieved getting the differential diagnosis of syncope in a short time with NT-proBNP, D-dimer and lipid blood levels that can be worked easily. In addition, the need of serious interventional procedures and further investigations in the diagnostic process will be reduced.