Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olanlarda, karotis intima-media kalınlığı ile inflamasyon, hipoksi ve hava akımı kısıtlılığı arasındaki ilişki
The relationship between hypoxia, inflamation and air flow limitation with carotis intima media thickness in chronic obstructive pulmonary disease
- Tez No: 324358
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SULHATTİN ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, inflamasyon, hipoksi, obstrüksiyon, ateroskleroz, COPD, inflamation, hypoxia, obstruction, atherosklerosis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Çaılşmamızın amacı; periferik damarlarda (karotis ve vertebral arter gibi) oluşan intima-media kalınlığı (İMK) değişiklikleri ile KOAH?ta inflamatuar proçesi gösteren mediyatörler (C-reaktif protein (CRP), lökosit, gibi), hipoksik değişiklikleri ve oluşan hava akımı kısıtlılığı arasında ilişki olup olmadığını değerlendirmekti.KOAH?ın kardiovasküler hastalıklarda olduğu gibi serebrovasküler hastalıklar içinde bir risk olup olmadığını araştırmaktır. Bu çalışmaya 60 KOAH hastası, 40 sağlıklı gönüllü alındı. KOAH tanısı GOLD kriterlerine göre kondu. Hasta grubu arter kan gazı (AKG) değerlerine göre solunum yetmezliği olup olmamasına ve varsa tipine göre ayrıldı. Tüm hasta ve sağlıklı kontrol grubunda bulunan kişilerin, periferik kan lökosit, CRP düzeyleri ölçüldü, Doppler Ultrasonografi cihazı ve standart 7 MHz lineer transdüser kullanılarak karotis, vertebral arterler ve total serebral kan akımlarıdeğerlendirildi. Çalışmamızda yaş, cinsiyet, VKİ ve İMK arasında anlamlı ilişkiye rastlanmadı. Hasta grubunda, kontrol grubuna göre CRP değerleri yüksek bulundu. Hastalarda, sağlıklı bireylere göre karotis intima media kalınlığı artmıştı. Hipoksik hastalarda intima media kalınlığı anlamlı oranda yüksek bulundu. Sonuç olarak, KOAH?ta sistemik inflamasyon ve bunun sonucu olarak artmış karotis arter İMK?nın saptanması serebrovasküler hastalık riski açısından erken bulgu olarak kabul edilebilir. Stabil dönemde devam eden sistemik inflamasyonun karotis arter İMK?da artışa yol açabileceği ve dolayısıyla aterosklerozun etiyolojisinde rol oynayabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to determine peripheral vessels (carotis and vertebral artery) intima media thickness variabilities and relationship between inflamatory mediators (CRP, leucosyt, and others) and hypoxic changes, air flow limitation in COPD patients. This study included 60 patients with COPD and 40 healthy control subjects. We used GOLD criterias for COPD diagnosis. The patients groups differantiate with arterial blood gas degrees and presence or absence of pulmonary failure. All patients and control group members, blood leucosyts and CRP values measured. Doppler USG instrument and standardised 7 mhz. linneer transducer used for carotis, vertebral artery thickness and total cerebral blood flow measurment.There were no significial diffirence for age, sex, BMI and intima media thickness between two groups. In our study we found that the CRP levels were higher than the control group in COPD patients. In progressive COPD patients CRP levels most higher. In addition we found that patients CIMT' s was higher than the control group.In conclusion, CIMT and also atherosklerosis risk was increased in COPD patients. COPD patients, sistemic inflamation cause higher carotis intima media thickness. This finding was used for early risk factor for cardiovasculer disease. Doppler usg was used for idetify carotis arter patology early. Continued sistematicinflamation in stabil period causes increased carotis artery intima media thickness. This entity take role in atherosklerosis etiology.